Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2021

Melissa Castrillon: Machtige Min

door An-Sofie Bessemans

3+ - Min groeit op bij tantes. Machtige tantes, die stoere verhalen vertellen bij het kampvuur. Op een avond kan Min de slaap niet vatten. Ze voelt zich klein, verdrietig en verlangt naar een eigen verhaal. Tot ze wordt opgepikt door stel vogelklauwen. De uil brengt haar naar de tuin, waar de dieren geteisterd worden door een monster. Kan Min helpen?  

Het debuut van de Brits-Colombiaanse Melissa Castrillon trekt meteen je aandacht met de wervelende prenten vol natuurelementen en krachtige kleuren. Castrillon bouwt haar prenten in laagjes op en is naar eigen zeggen beïnvloed door contrastrijke kleuren op scherm. In dit boek voeren een sterk groen, oranje, geel en paars de boventoon: zelfs de grassprietjes, het huis en de dieren zijn allemaal in deze kleuren uitgevoerd. De menselijke personages onderscheiden zich door hun zwart haar. Het houten huis met de oranje leien waar de dames wonen, lijkt overwoekerd door weelderige courgettebloemen, artisjokken en allerlei andere grillig gevormde bladeren en planten. Ze verraden de liefde van de illustratrice voor de natuur. Haar composities zijn gevarieerd, doordacht en zorgen dat je blijft kijken. Ook de typografie zit goed.
 
Toch ben ik niet helemaal enthousiast over Machtige Min. Veel spanning zit er niet in het verhaal, waarbij Min het ene na het andere probleem oplost en snel het monster temt. Het verhaal toont Min als iemand die zorgt, voor haar omgeving en de natuur. Die moedig is en opkomt voor een ander. Castrillon laat Min wel nog wat bang zijn om de prooi van de uil te zijn en laat ook de tantes schrik hebben dat het monster Min te pakken heeft. Min weet integendeel het monster voor zich te winnen, niet met geweld, maar met een goed idee. Dat maakt haar ‘slim’, ‘dapper’, ‘machtig’, het geeft haar ‘haar eigen machtige verhaal’ om te vertellen. Ze heeft duidelijk van niemand hulp nodig, en de nadruk ligt wel heel erg op Mins individuele verdienste. Echt inclusief lijkt dit boek met feministisch kantje (waarnaar de opdracht hint) niet, als je ziet dat ‘haar vrienden’ de dieren maar op de grond zitten in plaats van aan tafel, en eentje het zelfs maar moet hebben van een restje dat een van de tantes hem toestopt. De tekst van het boek is bovendien stroef: ‘De uil (want dat was het) laat Min met een plofje op de grond zakken’; ‘Er zit een monster in de tuin, en dat zorgt voor allemaal chaos’. Het niveau van het verhaal en de tekst haalt dan ook nergens dat van de knappe illustraties.
 
Melissa Castrillon: Machtige Min, Boycott, Amsterdam 2021, 36 p. : ill. ISBN 9789492986337. Vertaling van Mighty Min door Nicolette Hoekmeijer

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Baksteen

Femke Vindevogel

Brandingen

Paul Verrept

de Lach van de Sfinx

Frans Kuipers

Onder buren

Juli Zeh

Ons deel van de nacht

Mariana Enriquez

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Een leven vol kleur. Alles is kunst, als je maar goed kijkt

Cara Manes, Fatinha Ramos (ill.)

Ik wil een hond (en het maakt niet uit welke)

Kitty Crowther

Ik wil een wiegje worden zei de wilg

Bette Westera, Henriëtte Boerendans (ill.)

Vanaf hier kun je de hele wereld zien

Enne Koens, Maartje Kuiper (ill.)

Victorine

Jet van Overeem, Annemarie van Haeringen (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri