Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2021

Mireille Geus, Thé Tjong-Khing (ill.): Met de wind mee

door Jan Van Coillie

3+ - Het is een eer wanneer je verhaal geïllustreerd wordt door Thé Tjong-Khing, zowat de peetvader van de Nederlandse illustratoren. Ook in dit prentenboek met tekst van Mireille Geus word je dankzij Thé helemaal opgenomen in een kleurrijke wereld waarin vrolijkheid en spanning elkaar in evenwicht houden. Die balans bereikt de kunstenaar vooral door een uitgekiend kleurgebruik en door in- en uit te zoomen. Dat wordt meteen duidelijk op de openingsprent: mama beer (in nachtjapon) en drie kleine beertjes liggen zalig te slapen in hun grot, maar één kleine beer tuurt klaarwakker naar buiten, waar de wind de bomen geselt onder een melkwitte maan in een diepblauwe hemel.  

Op de volgende dubbele pagina zoomt Thé in: je ziet nog enkel het lijvige achterwerk van mama beer, terwijl kleine beer dichter naar de uitgang van de grot is gestapt. Vervolgens laat hij zich meevoeren door de wind. Hij tuimelt de lucht in over rotsen, duinen, zee, savanne, rotswoestijn en zo altijd maar verder. Op elke prent maakt hij een praatje met dieren die net als hij door de lucht zweven: een zalm, twee giraffes, drie uilen die zitten te lezen in een fauteuil, vier apen die paragliden… Zo wordt het avontuur altijd maar fantastischer, tot de kleine beer weer veilig thuis komt.
 
Het verhaal op zichzelf heeft weinig om het lijf, al maakt Mireille Geus door de opbouw de kern wel duidelijk voor jong en oud: iedereen herkent het verlangen naar avontuur, om de wereld rond te reizen én dat heerlijk knusse gevoel van veiligheid thuis, bij je eigen familie. De eenvoudige tekst laat zich door de korte gesprekjes en de herhaalde klanknabootsing ‘whoei-hoei’ prettig voorlezen.
 
Mireille Geus, Thé Tjong-Khing (ill.): Met de wind mee, Lemniscaat, Rotterdam 2021, 28 p. : ill. ISBN 9789047713524

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2023

Dans, Panfilo, dans

Kyrian Esser

De tedere verteller

Olga Tokarczuk

Een klein detail

Adania Shibli

Gerber

Friedrich Torberg

Schoonheid op aarde

Charles Ferdinand Ramuz

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2023

De drie broertjes Bok

Mac Barnett, Jon Klassen (ill.)

Een museum om nooit te vergeten

Coco & June

Neem nooit een beste vriend

Erna Sassen, Martijn van der Linden (ill.)

Toen Raaf links afsloeg

Evelien De Vlieger, Karst-Janneke Rogaar (ill.)

Ukkie en kleine Pukkie

Lu Fraser, Kate Hindley (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri