Adolescenten

JEUGDBOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2021

Nicola Yoon: Dansen voor beginners

door Martina van der Logt

15+ -  

‘Ze begint te lachen. “Ken je dat verhaal van de vis die heel goed zonder water kon?”  
“Nee,” zeg ik.  
“Ik ook niet.” Ze pakt mijn droge ingrediënten, gooit die bij de eieren en klopt alles door elkaar.’
 
Dansen voor Beginners, een prachtige ‘romance - hedendaags’, begint met Evie, die de hedendaagse romannetjes uit haar kasten haalt om ze weg te geven aan een minibieb. Ze is alle geloof in de liefde verloren en vastbesloten dat zo te houden. Als je niet in de liefde gelooft, kan het je ook niet pijn doen als het misgaat. In het begin van het boek komen we er al snel achter waarom ze zo gedesillusioneerd is geraakt. Een half jaar voordat we haar als lezer leren kennen betrapte zij haar vader met een andere vrouw dan haar moeder. Dit heeft bij Evie iets gebroken.
 
Wanneer Evie haar boeken inlevert bij de minibieb ontmoet zij een oude dame die haar het boek Dansen voor beginners meegeeft als bedankje. Vanaf dat moment gebeurt er iets wonderlijks. Evie krijgt visioenen wanneer zij stellen ziet zoenen. Ze ziet het volledige verloop, van eerste ontmoeting tot het einde van hun relatie. Evie wordt in eerste instantie bevestigd in haar cynische kijk op de liefde en wil van de visioenen af. Op aanraden van haar beste vriend volgt ze het enige spoor dat ze heeft, het boek Dansen voor beginners. Ze gaat op dansles in de hoop te leren waarom zij de visioenen heeft. Daar ontmoet ze de onweerstaanbare X. Vastbesloten om hem niet leuk te gaan vinden, start ze met hem een danscursus in de hoop de dansschool te redden van faillissement.

Het boek Dansen voor beginners dat ze in het verhaal krijgt is een katalysator voor het herstel van de gekwelde Evie, die ooit naar eigen zeggen ‘geloofde in “ze leefden nog lang en gelukkig”’. Ze leert gaandeweg niet alleen de Bachata en de Argentijnse tango, maar ze leert ook om los te laten en zich te laten leiden, door X én haar hart.  
 
Hoewel het verhaal alle ingrediënten heeft om een flauw en zoetsappig verhaal te worden weet Nicola Yoon het tempo hoog te houden, de dialogen bijzonder grappig (ik moest meerdere keren hardop lachen) en het einde bitterzoet. De koppen van de hoofdstukken dragen enorm bij aan de humor en maken het boek van kop tot staart vermakelijk. Wat nog enigszins kan storen is de archetypische perfectie waarmee Xavier (X) als personage wordt neergezet. Het is onmogelijk niet van hem te houden, ook als lezer, maar een paar imperfecties (al had hij maar stinkvoeten gehad) zouden hem wat echter maken.
 
Het is bijzonder knap hoe Nicola Yoon alle personages een plek weet te geven in het universum van Evie, terwijl toch duidelijk is dat zij allen ook hun eigen leven hebben. Als lezer ben je daardoor nieuwsgierig naar hen. Ieder personage heeft zijn eigen denk- en beweegredenen. Nicola Yoon leert de lezer verder te kijken dan hun eigen verhaallijn en te zoeken naar nuance en inlevingsvermogen, zonder dat het er dik bovenop ligt.
 
Dansen voor beginners is een hartverscheurend en romantisch verhaal met een bovennatuurlijk randje. Evies hartzeer is voelbaar en haar weg terug naar geloof in liefde is vertederend. Dit boek is een absolute ‘weglezer’ voor de cynische doch romantische tiener, die als hij het boek sluit, beseft dat leven zonder liefde is als een vis zonder water: behoorlijk droog.
 
Nicola Yoon: Dansen voor beginners, Querido, Amsterdam 2021, 301 p. ISBN 9789045126395. Vertaling van Instructions for dancing door Sabine Mutsaers. Distributie L&M Books

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2023

Dans, Panfilo, dans

Kyrian Esser

De tedere verteller

Olga Tokarczuk

Een klein detail

Adania Shibli

Gerber

Friedrich Torberg

Schoonheid op aarde

Charles Ferdinand Ramuz

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2023

De drie broertjes Bok

Mac Barnett, Jon Klassen (ill.)

Een museum om nooit te vergeten

Coco & June

Neem nooit een beste vriend

Erna Sassen, Martijn van der Linden (ill.)

Toen Raaf links afsloeg

Evelien De Vlieger, Karst-Janneke Rogaar (ill.)

Ukkie en kleine Pukkie

Lu Fraser, Kate Hindley (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri