Vanaf negen jaar

JEUGDBOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2021

Raoul Deleo: Terra Ultima. De ontdekking van een onbekend continent

door Elke Brand

9+ - ‘Dit verhaal zegt meer over de mens. Die raakt van de wijs als hij geen grip op de natuur heeft en haar niet kan beheersen’ - Oom Carolus 

Ontdekkingsreiziger Raoul Deleo heeft een nieuw continent gevonden. Uit zijn drie expedities en bijbehorend onderzoek, is dit indrukwekkende naslagwerk ontstaan. Samengesteld en ingeleid door auteur Noah J. Stern: Terra Ultima. De ontdekking van een onbekend continent. Gouden, glimmende letters sieren een fantastisch cover met zwart-witte tekeningen. De omslag geeft een voorproefje en stelt de samengestelde, vreemde beesten met daarbij de omgeving waarin zij voorkomen tentoon. De lezer wordt daardoor het boek ingezogen en gelooft na de inleiding absoluut in het ontdekken van ‘het laatste land’ of ‘het land aan het einde van de wereld’, dat gevonden kan worden in de enorme oceaan tussen Alaska en Azië. 

Terra Ultima
vertelt over de vondst van de Vlindermees ofwel de Psychornis Leucopsis en de Hazige Juffer/Libellula Lagoformosa. Over de Bromkiek, de Leeuwenspruit, de Kanariebij en ga zo maar door. Bijzondere en semi-herkenbare namen volgen elkaar in rap tempo op. Nog indrukwekkender dan de benamingen, zijn de illustraties en omschrijvingen van de gevonden wezens.
 
Hoewel de cover geen kleur bevat, zijn Ín het boek de beesten in de mooiste kleuren en met de meest indrukwekkende details te bewonderen. Ieder haartje van het Zespotig lieveheersbeertje is getekend en de transformatie van de Goudgerande kikkever, van kikkevervisje tot aan het volwassen exemplaar, is zeer geloofwaardig. We zien tijdens het lezen voor ons dat de ‘Olifeniks haar nest en zichzelf ingraaft, waarbij enkel kop en slurf nog zichtbaar zijn’ en we leren dat ‘dertig procent van de Foedraalgiraffen in een verkeerde schelp geboren lijkt te zijn’. Zeer nuttige informatie voor wanneer we zelf ooit een voet op Terra Ultima mogen zetten.
 
De dieren die tijdens de expeditie gevonden zijn en uitgebreid beschreven worden door Deleo, worden afgewisseld met illustraties en informatie over de expedities en het onderzoek. Zo zien we ook een deel van het prachtige landschap langskomen. Het kustgebied, de droge gebieden en de tropen worden in elk een eigen spread weergegeven, gevolgd door twee pagina’s inleidende tekst vol interessante gegevens van Deleo’s missie.
 
Het geheel zit daarmee stevig in elkaar. Noah J. Stern is bioloog en Erelid van het Koninklijk Genootschap der Wetenschappen en dat is te merken. Als wetenschapper stelt hij kritische vragen en spreekt hij zijn twijfels over keuzes van Deleo soms voorzichtig uit. Het naslagwerk oogt heel compleet met locaties op de wereldkaart, de vindplaats van ieder afzonderlijk dier, een fylogenetische stamboom en een register met Nederlandse én wetenschappelijke namen (door Drs. Anneke Korevaar). Naast enkele twijfels, heeft Stern voornamelijk bewondering voor het werk dat hij mag samenstellen. Zijn stem wordt vaak afgewisseld met stukken uit dagboeken van Deleo:
 
‘Op Terra Ultima moet ik regelmatig aan de les van oom Carolus denken. De natuur is er te wonderbaarlijk en raadselachtig voor hokjes en levensbomen. Ik zou verwarring zaaien als ik dat zo liet zien. Eerst maar eens kijken hoe mensen daarop reageren, voordat ik het continent in zijn volle omvang en rijkdom onthul.’ - Deleo.
 
Om de mens niet van de wijs te brengen, wordt er met dit werk enkel een tipje van de sluier opgelicht. De laatste zin in het boek wekt wel de indruk dat we hiermee nog niet alles van deze reiziger hebben gezien.
 
Dit boek mag frontaal in de boekenkast, zodat het regelmatig bekeken en gelezen kan worden. Het zal een geweldige aanvulling op ieders collectie zijn.  
 
Raoul Deleo, Noah J. Stern: Terra Ultima. De ontdekking van een onbekend continent, Lannoo, Tielt 2021, 80 p. ill. ISBN 9789401465946

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensiesontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri