Vanaf zes jaar

JEUGDBOEKEN NR. 8, OKTOBER 2021

Bibi Dumon Tak, Ingrid & Dieter Schubert (ill.): Een tijger in je bed

door An-Sofie Bessemans

6+ - De verhalende non-fictie waar we Bibi Dumon Tak om kennen en roemen verschijnt hier in de vorm van een eersteleesboek in de reeks ‘Tijgerlezen’. Een tijger in je bed is een klassiek boek voor beginnende lezers in die zin dat Dumon Tak de lezer geen te lange woorden noch zinnen voorschotelt. De tekst is behapbaar gebracht, in hoofdstukjes waarvan het eerste en het laatste een waargebeurd verhaal vertellen over de tijger. Zo vindt een man een tijger in zijn bed, en wordt een geit ‘bevriend’ met een tijger en neemt hij zijn bed in. Tussendoor krijgen we info over tijgers: Wie is de familie van de tijger? Dumon Tak haalt ook enkele bijzonderheden van de tijger voor het voetlicht: Is de leeuw de koning van de jungle of de tijger? Wat kan de tijger allemaal? We krijgen zicht op zijn menu, over hoe hij opgroeit, waar hij leeft, en leren aantrekkelijke weetjes zoals hoe de tijger eruitziet onder zijn strepenvacht en dat er hybriden zijn zoals de lijger en de teeuw. Door de fijne selectie van weetjes en de sappige manier van vertellen maakt Dumon Tak van deze non-fictie dan ook iets persoonlijks en bijzonders in het aanbod.  

Dumon Tak zegt het zoals het is: is het hert dood, dan is de tijger blij, ‘het moet van de natuur’. Want tijgers eten vlees, maar ze voegt er wel de bedenking aan toe ‘Hij bestelt zijn eten niet. Hij vangt het zelf.’ Zo dwingt ze respect af voor het dier en krijgen we als mens een spiegel voorgehouden. Het feit dat tijgers alleen leven, vormt dan weer de overgang naar het slot over de geit en de tijger Amoer, die samen een hok deelden in een Russische dierentuin.
 
Dumon Tak spreekt de lezer vaak rechtstreeks aan. Herhaaldelijk wijst ze erop dat haar verhalen waargebeurd zijn: ‘Geloof je het niet? Zoek dan maar op. Tik maar in op internet: Tijger en geit.’ Zo zet ze de lezer aan tot meer te weten komen over tijgers. Het boek is eveneens een goede opmaat om de rest van haar werk over dieren te ontdekken.
 
De illustraties van Ingrid en Dieter Schubert getuigen zoals gebruikelijk van hun enorme vakmanschap en oog voor detail. De katachtigen worden expressief in beeld gebracht en - los van enkele silhouetten en enkele zwart-witte inkttekeningen - baden ze in mooie kleuren die ook de omgeving laten zien.
 
Bibi Dumon Tak, Ingrid & Dieter Schubert: Een tijger in je bed, Querido, Amsterdam 2021, 61 p. : ill. ISBN 9789045126517. Distributie Standaard Uitgeverij

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Baksteen

Femke Vindevogel

Brandingen

Paul Verrept

de Lach van de Sfinx

Frans Kuipers

Onder buren

Juli Zeh

Ons deel van de nacht

Mariana Enriquez

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Een leven vol kleur. Alles is kunst, als je maar goed kijkt

Cara Manes, Fatinha Ramos (ill.)

Ik wil een hond (en het maakt niet uit welke)

Kitty Crowther

Ik wil een wiegje worden zei de wilg

Bette Westera, Henriëtte Boerendans (ill.)

Vanaf hier kun je de hele wereld zien

Enne Koens, Maartje Kuiper (ill.)

Victorine

Jet van Overeem, Annemarie van Haeringen (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri