Vanaf negen jaar

JEUGDBOEKEN NR. 8, OKTOBER 2021

Janneke Schotveld, Georgien Overwater (ill.): Zepie

door An-Sofie Bessemans

9+ - In de reeks ‘Tijgerlezen’ verscheen onlangs Zepie van Janneke Schotveld, bedoeld voor al wat ervarener lezers rond negen jaar. Schotveld mixte klassieke ingrediënten met een hippe setting. Zacharias - Zepie dus - groeit op bij zijn vader in een wasserette. Het is een mooie, sociale, hedendaagse omgeving, gezellig in beeld gebracht door Georgien Overwater: er is gratis wifi en koffie, wat studente Klara lokt, en er is de kat Biotex, die zich op een kleurige stapel was schoon zit te likken (nochtans: ‘Sommige mensen vinden het niet fris, een kat in een wasserette’). Als Zepie verlegen raakt onder de aandacht van zijn klasgenootje Milou, vlucht hij in de oude wasmachine die dateert uit de tijd van zijn overleden grootmoeder, hoewel zijn vader hem gezegd heeft dat hij nooit het deurtje mocht dichtdoen als hij erin zit.  

Zoals vaak in jeugdboeken overschrijdt het hoofdpersonage hiermee een grens, die hem in een andere wereld stort, waarin Schotveld zorgt voor avontuur met een vleugje romantiek en verdriet. En ze doet dat met verve. Trouw aan het idee van de wasmachine laat ze Zepie in tijd die in werkelijkheid stilstaat onthalen door een rat, die hem bij het water voor een keuze stelt. Er zijn vier programma’s: vragen over het leven, vragen over de liefde, vragen over de dood, en programma vier: de mix. Een schipper-walrus kiest met Zepie het ruime sop (eveneens de naam van het wassalon) en leert hem om zich staande te houden op woelig water. Een goede oefening voor Zepie, die ‘wiebelbenen’ krijgt telkens hij Milou ziet.
 
Aangekomen op een eilandje ontmoet hij ene Markus en Biotex, die ineens kan praten. Een fijne scène, die ook a aan Alice in Wonderland doet denken, en waarin Zepie als een man wordt aanzien en een biertje aangeboden krijgt (‘Ik ben negen’, zegt Zepie dan vlug, maar toch, hoe fijn is het om als kind als gelijkwaardig behandeld te worden). Markus biedt hem een oplossing voor een ‘kriebelbuik’ en wat later leert Zepie - met de hulp van Biotex - zijn ‘blubberhersenen’ onder controle te krijgen als drie meerminnen hem willen verleiden. De missie lijkt erop te zitten, maar dan volgt er nog een bijzondere ontmoeting.
 
Schotveld bouwt haar verhaal mooi op en weet het ook heel mooi af te ronden. Met avontuur, wijsheden, een lach, een traan, spanning en ontspanning weet ze heel wat leesplezier op te roepen. Ik kijk uit naar meer van dit.
 
Janneke Schotveld, Georgien Overwater: Zepie, Querido, Amsterdam 2021, 106 p. : ill. ISBN 9789045125558. Distributie Standaard Uitgeverij

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2023

Dans, Panfilo, dans

Kyrian Esser

De tedere verteller

Olga Tokarczuk

Een klein detail

Adania Shibli

Gerber

Friedrich Torberg

Schoonheid op aarde

Charles Ferdinand Ramuz

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2023

De drie broertjes Bok

Mac Barnett, Jon Klassen (ill.)

Een museum om nooit te vergeten

Coco & June

Neem nooit een beste vriend

Erna Sassen, Martijn van der Linden (ill.)

Toen Raaf links afsloeg

Evelien De Vlieger, Karst-Janneke Rogaar (ill.)

Ukkie en kleine Pukkie

Lu Fraser, Kate Hindley (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri