Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 8, OKTOBER 2021

Joukje Akveld, Liset Celie (ill.): Het lekkerste bed

door An-Sofie Bessemans

3+ - In Het lekkerste bed van de doorgewinterde schrijfster Joukje Akveld en de jonge illustratrice Liset Celie kan de kleine Mats de slaap niet vatten. Samen met zijn knuffelaap gaat hij op zoek naar een bed waar hij wel in slaap valt. Hij probeert het spijlenbedje van zijn kleine broertje, maar daar wiebelen zijn tenen over de rand. Bij grote broer verdwijnt Mats’ neus onder het deken. Welke slaapplekken kan hij nog allemaal uitproberen?  

Het leuke aan dit prentenboek zit hem in het avontuur dicht bij huis. In het veilige, troostende gezelschap van Aap verkent Mats zijn dichte omgeving terwijl iedereen anders slaapt. Mats gaat van bed naar bed. Goudlokjegewijs is het ene bed Mats te klein, het andere te groot. Tot…
 
De tekeningen zijn - een beetje gek voor de nacht - vaak helder, alsof Celie de nacht vooral niet als bedreigend wil voorstellen. Als het al donker wordt in de prenten, zijn er de volle maan en de sterrenhemel die Mats de weg wijzen. Sommige slaapplekken zijn heel herkenbaar, de andere zetten al wat meer de fantasie van de lezer aan het werk. Bij elke slaapplek weet de tekenares, die naar eigen zeggen vooral gouache, waterverf en kleurpotlood gebruikt, in enkele attributen de sfeer te vatten.  
 
In de kamer van het kleine broertje vind je op de vloer een bijtring en een olifantje op wieltjes dat je voort kan trekken. Rond het bed van de puberbroer liggen een spelconsole, een sok, een veterschoen, een kam en een gsm die oplaadt. Leuk is dat grote broer ook nog een knuffelkonijn vasthoudt. De prenten zijn niet overladen en nodigen uit tot aanwijzen en opnoemen. In de kamer van mama en papa zijn de wekker en een exemplaar van Willem Frederik Hermans’ Nooit meer slapen heel tekenend. Prettig is dat je enkel in de beelden persoonlijke dingen te weten komt over de bewoners. Het is leuker om Mats interesses af te lezen aan de prenten dan in de tekst.
 
Die tekst weet Jakveld trouwens heel puntig neer te zetten. Korte zinnen, klare taal. Mats stelt vragen en gaat fantasierijk als hij is redeneren in gesprek met zichzelf. Met de reden waarom Mats niet in het bed van zijn ouders wil zullen kinderen en hun voorlezers ook lachen. Een bedtijdverhaal dat geslaagd is in zijn eenvoud en gave uitvoering.
 
Joukje Akveld, Liset Celie: Het lekkerste bed, Volt, Amsterdam 2021, 28 p. : ill. ISBN 9789021426280. Distributie L&M Books

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Baksteen

Femke Vindevogel

Brandingen

Paul Verrept

de Lach van de Sfinx

Frans Kuipers

Onder buren

Juli Zeh

Ons deel van de nacht

Mariana Enriquez

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2021

Een leven vol kleur. Alles is kunst, als je maar goed kijkt

Cara Manes, Fatinha Ramos (ill.)

Ik wil een hond (en het maakt niet uit welke)

Kitty Crowther

Ik wil een wiegje worden zei de wilg

Bette Westera, Henriëtte Boerendans (ill.)

Vanaf hier kun je de hele wereld zien

Enne Koens, Maartje Kuiper (ill.)

Victorine

Jet van Overeem, Annemarie van Haeringen (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri