Vanaf negen jaar

JEUGDBOEKEN NR. 10, DECEMBER 2021

Kevin Hassing, Linde Faas (ill.): Mus & kapitein Kwaadbaard en de koers naar de Kraken

door Henk Van Viegen

9+ - Nog maar net bijgekomen van hun heftige strijd met de piraten in Mus & kapitein Kwaadbaard en De 5 Slangen (Luitingh 2020) krijgen Mus, Kwaadbaard en de rest te maken met een nieuwe aanval op hun dorp Zeeburgerdam. Het is venijn, een zeer giftige afscheiding van de reusachtige octopus de Kraken. Mus krijgt het op haar hand, de kapitein veegt het er snel af.  

De burgemeester looft een enorm geldbedrag uit voor diegenen die het monster weten te verslaan. Al snel blijkt dat het voor de meeste kapiteins te laat is: hun schip is kapot gevreten door het gif. Kwaadbaards schip, de Cobra, lag gelukkig toevallig op de schans. Hij vertrekt met een behoorlijk grote bemanning, waaronder de meeste helden uit het eerste deel: de jonge Maurits (het maatje van Mus), Kromme Kareltje, de reusachtige, en enorm sterke De Buffel en de vrouw met geheime krachten, Venezuela. Aangevuld met wat minder bekend volk, waaronder de in dit soort verhalen geëigende schurk Fred (met zijn even geniepige fretje Fret).
 
Na enige tijd, waarin een hoop windstille dagen, passeren ze een doorzichtig schip, daarna vechten ze met een boot uit het naburige dorp Splinterdijk, de Helena, met als kapitein een oude bekende uit boek 1, Hestia. Ze winnen, maar op verzoek van de tegenpartij gaan ze samenwerken. Mus stapt over op de Helena. Dat legt aan bij een geblakerd eiland. Hestia verklapt enigszins onhandig dat ze Mus’ moeder is. Mus is woedend op haar, ze loopt weg, maar dan gaat het eiland bewegen…
 
Voor dit tweede deel heeft Hassing heel wat oude elementen tot een redelijk soepel verhaal geklutst. Zo zijn daar het aloude motief in historische verhalen van het wees zijn, het leven op een schip, de net-op-tijdontsnappingen, het groepje vrienden opgetrokken uit types, het op weg gaan om het monster te verslaan, het monster dat eigenlijk een heel vriendelijk wezen is en het eiland dat geen eiland is, maar een groot dier of de top van een vulkaan. Dat komt al voor in de (imaginaire) reisliteratuur en duikt nu en dan op in de jeugdliteratuur, zoals in Meneer Minuscuul en de walvis (Book Island 2014). Een tikje sentimenteel is de nadruk op het moederschap van het monster, maar dat moet ook om het dier (extra) te verbinden met Mus.  
 
Hassing doet overduidelijk z’n best het verhaal hecht te maken. Na de enigszins knullige introductie (ze komen netjes vlak achter elkaar toevallig de kroeg binnen waar Mus en Kwaadbaard zitten) geeft hij de lezer kleine vooruitwijzingen en verhaalmotiefjes om op te kauwen. Een wapen, een la met kleertjes, kettinkjes. Dat is bij Mus onder andere de dolk van Kwaadbaard, een kettinkje met een musje als bedeltje. Ze krijgt het van Venezuela, de vrouw die strooit met wijsheden en in het slot ook praat met het monster. Om historische juistheden bekommert de auteur zich lekker niet. Hij laat het fantasieverhaal zich afspelen, zoals het vaakst in historische jeugdromans, in een soort 17e-18e eeuw, gooit er een spookschip in en baarmoedergif en laat de Cobra opknappen met aluminiumplaten. Dat laatste ook om zijn hoofdpersonages te laten stuntelen met de uitspraak van het woord, alieminijem, alumimium, e.d.
 
Hassing geeft (meer) opvallende, en sprekende namen aan zijn personages. Kwaadbaard is eigenlijk een lieve man achter zijn enórme baard. Mus’ moeder krijgt ironisch de naam Hestia, ‘huis en haard’, nou, mooi niet. Ook haar schip heeft een klassieke naam. Op de boot behoort Brutus (net zo’n reus van een man als De Buffel) tot de bemanningsleden die gaan muiten. ‘Ook jij, Brutus?’, grapt Hassing. Kwaadbaards schip heet de Cobra, een giftige slang die het gif van het monster te lijf zal gaan. De ongeloofwaardigste figuur van het boek, een oude kapitein die de reis naar het eiland al eens gemaakt heeft, krijgt de naam Victor Verbassius.  
 
Mus & kapitein Kwaadbaard en de koers naar de Kraken is een qua originaliteit en structuur niet heel bijzonder, maar wel prettig te lezen tweede boek. Ook het eerste had aardig wat bekende elementen. Evengoed dendert Hassing met een heuse trilogie de jeugdliteratuur binnen. Hij bereidt de lezers (Landrotten!) geestig voor op deel drie (De Amorfe), waar hij in de epiloog alvast iets van laat zien.
 
Linde Faas krijgt behoorlijk de ruimte om te laten zien wat ze in huis heeft. Je herkent haar gemakkelijk aan haar hoofdpersonage (rossige, opstaande haren), maar ook aan een type als Kwaadbaard, niet haar eerste personage met zo’n joekel van een baard. Ze levert vaak illustraties voor boeken die spelen aan de kust of op zee. Een kleine zwartwitillustratie, een wapen of een ketting, staat boven elk hoofdstukje. Ze mag uitpakken op vijf dubbele pagina’s. Op alle vijf staan twee personages centraal, altijd is Mus er eentje van, in een sfeervolle setting. Altijd de zee, altijd een schip of een paar boten, met een spannend perspectief. Een juweeltje is vooral de prent waarop Mus en Hestia elkaar ontmoeten, op een plank vanaf hun schip, schuin van onderen, een echte confrontatie boven zee, met mooie details van de schepen en de bemanning. Ook in haar eigen werk vertoeft ze graag op zee. In De jongen en de walvis lijkt de woonplaats van de jongen, een eiland, opvallend veel op een walvis. En de walvis op een eiland.
 
Kevin Hassing, Linde Faas: Mus & kapitein Kwaadbaard en de koers naar de Kraken, Luitingh-Sijthoff, Amsterdam 2021, 234 p. : ill. ISBN 9789024597239. Distributie VBK België

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2024

Binnen in de aarde is een berg

Hester Knibbe

De zomers

Ronya Othmann

Het mensenschip

Autran Dourado

Onze James. De vrouwen van Ensor

Jan Bultheel, Eric Min (nawoord)

Woestijnpassages

Emmelien Kramer

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2024

Een toren van tijgers

Lizette de Koning, Gareth Lucas (ill.)

Eenbeen

Thijs Goverde

Roofvogels. De mooiste en machtigste dieren in de lucht

Walter De Raedt, Joris De Raedt (ill.)

Salto

Arndís Thórarinsdóttir, Linde Faas (ill.)

Springlevend

Saskia de Bodt

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri