Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 10, DECEMBER 2021

Leo Timmers: De lieve krokodil

door Jan Van Coillie

3+ - De hoofdfiguur in het nieuwe boek van Leo Timmers deed me meteen denken aan de krokodil die Dorothée de Monfreid tekende voor Ik zou wel een kindje lusten van Sylviane Donnio en aan die van Quentin Blake uit De reuzekrokodil van Roald Dahl. Wat mij betreft hoort Leo Timmers ook echt thuis in het rijtje van deze illustere voorgangers.  

Teken maar eens een lieve krokodil. Dat doet Timmers vooral door het oog groter te maken, met een heel beweeglijke, zwarte iris; door het dier grappige bultjes te geven in plaats van schubben en door aan de bek een glimlachend trekje toe te voegen, toch op de kaft. Want in het boek kan de krokodil vreselijk te keer gaan, al doet hij dat alleen tegen de wilde dieren die zijn vrienden belagen. Met zijn bek vol scherpe tanden en een gruwelijke ‘GRRR!’ verjaagt hij een slang, een hyena en een cheeta. De kleine muis, de ever en de impala vinden bescherming op zijn rug, wat een leuke dierentoren oplevert tot … de neushoorn aan komt rennen, op de vlucht voor een leeuw. Je voelt en ziet meteen dat dit niet goed komt. Timmers bevriest de spanning op een schitterende manier: de krokodil ligt gevloerd en staart beduusd door een spleetje van zijn oog, de ogen en mimiek van de dieren stralen een en al schrik uit en de ever heeft zich al omgekeerd. Op de tegenoverliggende pagina is het de leeuw die ‘GRRRRR…’ gromt, zijn tong uit zijn bek en gevolgd door een vlucht gieren.
 
Op de volgende dubbele pagina staat de ‘GRRRRRRR!’ gevaarlijk groot centraal en fladderen de gieren verschrikt weg. Maar dan komt de ontlading met een scène die de boodschap ‘samen zijn we sterk’ vierdubbel en dik in de verf zet. Heerlijk bevredigend, maar er volgt nog een ondeugend staartje. Daar zorgt die lieve (of toch niet altijd zo lieve?) krokodil voor. Het verrassende slot nodigt de kleine kijkers en luisteraars uit om na te denken over wat grappig en lief is.
 
Door de sterke plot, de gebalde tekst en de innemende illustraties is De lieve krokodil opnieuw een Timmers-Topper. 
 
Leo Timmers: De lieve krokodil, Querido, Amsterdam 2021, 28 p. : ill. ISBN 9789045124964. Distributie L&M Books

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 1, JANUARI 2023

De nachten van de pest

Orhan Pamuk

Het voortleven van de vuurvliegjes

Georges Didi-Huberman

Margriete

Kathleen Vereecken

Onkrijgbaarheid

Tim Krabbé

Overal zit mens. Een moordfantasie

Yves Petry

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 1, JANUARI 2023

Frank en Bert

Chris Naylor-Ballesteros

Goed zo, mama!

Chris Haughton

Het 'klassieke oeuvre' van Imme Dros

Naar een nieuw Troje

Kunstmatige intelligentie is niet eng

Bas Haring, Maus Bullhorst (ill.)

Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda

Bibi Dumon Tak, Annemarie van Haeringen (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri