Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 1, JANUARI 2022

Jan Hughes, Ruth Hengeveld (ill.): Twijgje, een magisch jaar in het bos

door Eline Van laethem

3+ - Het eerste prentenboek van Jan Hughes vertelt een eenvoudig, poëtisch verhaal waarin we een jong, fragiel twijgje volgen in haar groei tot een grote, sterke boom. Twijgje is de kleinste van een grote bomenfamilie in een oeroud bos. Ze kan niet wachten om ook groot en sterk te zijn, zoals de oude wijze Moederboom die naast haar staat te pronken. Gelukkig heeft het hoofdpersonage veel familie en vrienden rondom zich, zowel boven als onder de grond, die haar helpen tijdens het lange, maar leerrijke groeiproces.  

Twijgjes groei gaat gepaard met ongeduld. Terwijl de zomermaanden de hemel groen kleuren en alle hoge bomen met hun bladeren in het zonlicht staan, rekt Twijgje zich uit zo ver als ze kan, maar zelfs haar bovenste blaadje komt niet hoog genoeg. Ze vraagt zich af of ze ooit met haar bladeren het licht zal kunnen raken. Moederboom stelt haar echter al zingend gerust: ‘Twijgje doe het rustig aan. Wie langzaam groeit zal stevig staan’.
 
Het voelt alsof we elk seizoen een wandeling maken in het betoverende bos en daarbij mogen genieten van de veranderende kleurenpracht. Tijdens onze wandelingen zien we ook hoe Twijgje met elk seizoen dat voorbij gaat, telkens een beetje verandert, zowel in kleur als in omvang. Met elke pagina die we omslaan, wordt ze groter en stabieler, tot ze aan het einde helemaal haar vaste plaats in het bos heeft ingenomen. We merken ook op dat er naast haar een nieuw twijgje is ontstaan; zo gaat het groeiproces steeds weer door.
 
Het vertederende verhaal van Twijgje wordt achteraan het boek aangevuld met twee pagina’s die weetjes bevatten over bomen. We leren dat in de grond schimmeldraden zitten die de wortels van moederbomen verbinden met de wortels van de rest van de familie. Daarnaast krijgen we inzicht in het groeiproces van jonge bomen, ook wel spillen genoemd. In sommige bossen kan het honderden jaren duren vooraleer een boom zodanig gegroeid is dat hij het bladerdak van het bos, en daardoor ook het zonlicht, bereikt. Deze informatieve pagina’s zijn interessant voor oudere lezers, maar een beetje overbodig in dit prentenboek.
 
De rustgevende, paginavullende illustraties van Ruth Hengeveld, die de centrale plek innemen in het boek, nemen ons mee in de wereld van Twijgje: vervaagde achtergronden suggereren de oneindigheid van het bos, lichtinval tussen de bomen creëert een feeërieke sfeer en kleine details brengen onze aandacht naar de dieren die het bos bewonen. De illustraties tonen de kracht van de natuur. Het zachte kleurenpalet brengt de seizoenen en het lange, leerrijke groeiproces van Twijgje, tot leven.
 
Jan Hughes, Ruth Hengeveld: Twijgje, een magisch jaar in het bos, Samsara, Amsterdam 2021, 26 p. : ill. Vertaling van Little Sap, The magical story of a forest family door Naomi Tieman. ISBN 9789493228443. Distributie L&M Books

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2023

Dans, Panfilo, dans

Kyrian Esser

De tedere verteller

Olga Tokarczuk

Een klein detail

Adania Shibli

Gerber

Friedrich Torberg

Schoonheid op aarde

Charles Ferdinand Ramuz

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2023

De drie broertjes Bok

Mac Barnett, Jon Klassen (ill.)

Een museum om nooit te vergeten

Coco & June

Neem nooit een beste vriend

Erna Sassen, Martijn van der Linden (ill.)

Toen Raaf links afsloeg

Evelien De Vlieger, Karst-Janneke Rogaar (ill.)

Ukkie en kleine Pukkie

Lu Fraser, Kate Hindley (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri