Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 1, JANUARI 2022

Judith Vanistendael & Peter de Roy: Wat zit er in die hoed?

door Henk Van Viegen

3+ - Kinderen zijn gek op tellen, of volwassenen willen graag dat kinderen gek zijn op tellen, dat kan ook. Dankzij deze grote liefde struikel je over telboekjes, de meeste overigens direct voor de ramsjmarkt. En alle grote ‘merken’ hebben hun eigen telboekje: Nijntje, Kikker, Woezel & Pip, Rupsje Nooit genoeg… Er kan er dus altijd nog eentje bij, en dan is het mooi dat dat er een is die het kleine kind en de voor- of meelezer meteen ook in artistiek opzicht iets te bieden heeft.    

Wat zit er in die hoed?
is een mooi voorbeeld van zo’n fijn vormgegeven telboekje. Het heeft bovendien een geraffineerd verhaaltje en je moet ook nog eens goed kijken. En passant pak je, via de cijfers, de tovenaar en het achterplat, nog wat vormen mee.
 
Telboekjes hebben meestal een overzichtelijke structuur. Links zie je een cijfer, rechts de ‘verbeelding’. In de meeste gevallen in de vorm van voorwerpen of dieren. Hier zijn het dieren. Er is geen tekst nodig. Vier plaatjes op achtereenvolgende dubbelpagina’s vertellen ons over de tovenaar en zijn zwarte hoed, zodat we rijp zijn voor de verwondering over wat er zo meteen allemaal uit die hoed tevoorschijn zal komen. De start is één konijn, en daarna olifanten, apen, eekhoorntjes, geitjes…  Maar, let op: je ziet ze lang niet altijd helemaal, en soms gaat het om ouders en kleintjes. Op een gegeven moment zie je ook wat exemplaren op de linkerpagina, in het cijfer, verschijnen. De tekenaar weet ten slotte alle dieren op een dubbelpagina te proppen, met een belangrijke rol voor de twee olifanten. Wie weet, vindt een kind het wel leuk om te kijken of de aantallen wel kloppen.
 
Een van de twee olifanten ‘blaast het verhaaltje uit’, waarbij het de vraag is of-ie terug gaat in de hoed. Voor de tovenaar is er een verrassing, die geestig afgerond wordt op het schutblad. Er is, kortom, van alles te zien, én er is voldoende ruimte om er wat bij en omheen te verzinnen.  
 
Een zeer geslaagd samenwerkingsverband, dit boekje, van een illustrator en een vormgever. Strak in de vormen gegoten, maar warm gekleurde cijfers, waaruit zeeën en landschappen lijken op te doemen (het echt grafische werk), naast drukke, gezellige illustraties met het goed zichtbare kleurpotlood.
 
Judith Vanistendael & Peter de Roy: Wat zit er in die hoed? Querido, Amsterdam 2021, 44 p. : ill. ISBN 9789045126296. Distributie L&M Books

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2023

Dans, Panfilo, dans

Kyrian Esser

De tedere verteller

Olga Tokarczuk

Een klein detail

Adania Shibli

Gerber

Friedrich Torberg

Schoonheid op aarde

Charles Ferdinand Ramuz

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2023

De drie broertjes Bok

Mac Barnett, Jon Klassen (ill.)

Een museum om nooit te vergeten

Coco & June

Neem nooit een beste vriend

Erna Sassen, Martijn van der Linden (ill.)

Toen Raaf links afsloeg

Evelien De Vlieger, Karst-Janneke Rogaar (ill.)

Ukkie en kleine Pukkie

Lu Fraser, Kate Hindley (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri