Vanaf twaalf jaar

JEUGDBOEKEN NR. 1, JANUARI 2022

Susin Nielsen: Iets heel bijzonders

door Frauke Pauwels

12+ - Je wil hem misschien niet metéén te vriend, de klunzige, kennelijk wat gezette en weinig verzorgde bijna-twaalfjarige uit Iets heel bijzonders, maar het is moeilijk hem uiteindelijk niét in de armen te sluiten. Susin Nielsen zet in haar recentste boek alweer trefzeker een buitenbeentje neer, net als de omgeving waarin hij opgroeit. Wilbur – een zelfgekozen verbastering van William naar het varken uit Charlotte’s Web – wordt door een ongelukkige gebeurtenis kop-van-jut wanneer hij na jaren thuisonderwijs voor het eerst naar school gaat: een openhartige brief aan zijn toekomstige zelf valt ten prooi aan de pestkop van de klas en wordt wijd verspreid. Zijn moeders, de ‘Mampa’s’, vinden dat hij niettemin nog even vol moet houden. Zelf knopen zij met meerdere jobs met moeite de eindjes aan elkaar, bij zijn eigen bijbaantje aanvaardt Wilbur dat hij tot ‘Expert Broodjes Beleggen’ wordt gepromoveerd. ‘Er hoorde geen loonsverhoging bij, maar Mr. Chernov wees me erop dat ik wel meer verantwoordelijkheden kreeg’. Dat dit Wilbur ‘wel redelijk leek’ zegt wat over zijn sociale onvermogen en gebrek aan eigenwaarde, die Nielsen net niet té pijnlijk maakt. Humor en een zekere lichtheid houden het geheel in evenwicht.  

Wanneer Wilbur bij de uitwisseling met een Parijse school door een naamsverwarring een vlot, knap meisje als logee krijgt, begint het verhaal te kantelen. Een handvol trouwe vrienden benutten Wilburs prille verliefdheid om hem ondanks zijn onzekerheid en de financiële hindernissen te leren door te zetten en op te komen voor zichzelf.
 
Dat grenzeloze geloof in de maakbaarheid van jezelf leest hier en daar wat te veel als een voorspelbaar feelgood-verhaal, maar de sterke sfeerschepping en warme personages maken dat het desondanks erg prettig toeven is in Nielsens verhaalwereld. Die is op alle vlakken erg divers en brengt uiteenlopende gezinsvormen, relaties, leeftijden en sociale klassen vanzelfsprekend in beeld. Zo gaat Wilburs vriend Alex helemaal op in zijn prille relatie met Fabrizio, en krijgt zijn 85-jarige vriend en buurman Sal veel aandacht van vrouwen. Door het uitwisselingsproject tussen een Canadese en Franse school gaat er bovendien aandacht naar cultuurverschillen. Taalverschillen en miscommunicatie komen in de vertaling van Lydia Meeder en Barbara Zuurbier goed tot hun recht. Wilburs eigen songteksten, die elk hoofdstuk openen, bleven onvertaald – een goede keuze in een tijd waarin vele tieners bij het schrijven ook zelf voor het Engels kiezen.
 
Susin Nielsen bevestigt met Iets heel bijzonders haar vakmanschap. Ze schept als geen ander werelden waarin eenzame, onzekere figuren met de grootste mildheid en humor treffend worden gekarakteriseerd. Zo brengt ze lucht in herkenbare portretten van de hedendaagse samenleving en de vele types mensen die daar deel van uitmaken, met hun kleine en grote worstelingen.  
 
Susin Nielsen: Iets heel bijzonders, Lemniscaat, Rotterdam 2021, 236 p. Vertaling van Tremendous Things door Lydia Meeder en Barbara Zuurbier. ISBN 9789047713265

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2023

Dans, Panfilo, dans

Kyrian Esser

De tedere verteller

Olga Tokarczuk

Een klein detail

Adania Shibli

Gerber

Friedrich Torberg

Schoonheid op aarde

Charles Ferdinand Ramuz

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2023

De drie broertjes Bok

Mac Barnett, Jon Klassen (ill.)

Een museum om nooit te vergeten

Coco & June

Neem nooit een beste vriend

Erna Sassen, Martijn van der Linden (ill.)

Toen Raaf links afsloeg

Evelien De Vlieger, Karst-Janneke Rogaar (ill.)

Ukkie en kleine Pukkie

Lu Fraser, Kate Hindley (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri