Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 2, FEBRUARI 2022

Mac Barnett, Jon Klassen (ill.): Vol met wol

door An-Sofie Bessemans

Aan wie de jeugdliteratuur in het oog houdt, hoef je Mac Barnett en zeker Jon Klassen (die van ‘De hoed’) niet meer voor te stellen. De wolf, de eend & de muis en de ‘vormen’-trilogie Driehoek, Vierkant en Cirkel zijn titels van het duo die veel lachjes tevoorschijn hebben getoverd bij jong en oud.
 
In Vol met wol, waarin Barnett de pen vasthoudt en Klassen tekende voor de illustraties, is de magie van de eerdere samenwerking tussen de twee helaas zoek. Nochtans draait het allemaal om een toverachtige vondst van Annabel, een kistje waaruit het meisje steeds maar gekleurde wol tevoorschijn haalt. Ze breidt een trui voor zichzelf, voor haar hondje, voor iedereen en alles wat op haar pad komt. In het kleine stadje ‘begon iets te veranderen’. En dan meert een aartshertog aan, die dol is op kleren en die begint eisen te stellen…
 
Een kind dat jaloezie en tegenkanting weet te keren met goedheid en doorzettingsvermogen en zelfs een verstokte ijsbeer ‘die nooit truien droeg en ook geen lange broeken’ tot het dragen van een mutsje weet te brengen en zo langzaam kleur brengt in de stad… Het voelt aan als een scenario dat ons al vaker voorgeschoteld werd. De sprankel van wat er begon ‘te veranderen in dat kleine stadje’ blijft redelijk achterwege. De tekst biedt eerder platitudes dan verrassingen (‘zo wit als sneeuw of zo zwart als het roet uit de schoorstenen’) en bevat wel wat nodeloze herhaling (‘koude middag, in een klein koud stadje’).
 
Ook de tekenstijl lijkt nu wel uitgekauwd en de prenten missen de kracht van eerdere, eenvoudiger composities, hoewel er nu ook wel leuke ingevingen in de prenten van Klassen zitten: de breisteekjes, het hondje Mars, dat met zijn wollen truitje blijft haperen aan meer dan één boom. Natuurlijk zien we op het schoolbord ook een knipoogje naar eerder werk van de prentenboekenmakers. Maar vooral de droge humor, en (op een paar prenten na) de geweldige expressie in het beeld dat eerder werk van de heren wist te kenmerken, blijft hier achterwege.
 
Veel geblaat, weinig wol, dat is de slotsom hier.
 
Mac Barnett, Jon Klassen: Vol met wol, Ploegsma, Amsterdam 2021, 40 p. : ill. ISBN 9789021682426. Vertaling van Extra yarn. Distributie Standaard Uitgeverij


deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2023

Dans, Panfilo, dans

Kyrian Esser

De tedere verteller

Olga Tokarczuk

Een klein detail

Adania Shibli

Gerber

Friedrich Torberg

Schoonheid op aarde

Charles Ferdinand Ramuz

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2023

De drie broertjes Bok

Mac Barnett, Jon Klassen (ill.)

Een museum om nooit te vergeten

Coco & June

Neem nooit een beste vriend

Erna Sassen, Martijn van der Linden (ill.)

Toen Raaf links afsloeg

Evelien De Vlieger, Karst-Janneke Rogaar (ill.)

Ukkie en kleine Pukkie

Lu Fraser, Kate Hindley (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri