Vanaf zes jaar

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2022

Catharina Valckx: Don en Sjon brengen geluk

door An-Sofie Bessemans

6+ - In Don en Sjon brengen geluk bundelt de bekroonde Nederlandse prentenboekenmaakster Catharina Valckx opnieuw zes korte verhaaltjes voor eerste lezers in de reeks ‘Tijgerlezen’ van Querido. Don (een kleine zwarte verenbol met rood snaveltje en een wit hoedje) en Sjon (een slungelige witte eend met een zwart hoedje) zijn twee vogels die samen een heuvel bij het water betrekken. Het duo heeft wel wat weg van De Dikke en De Dunne door hun figuur, de hoedjes, de vriendschap en de droge humor: de hele opbouw naar de visite bij Ursula en het cadeautje dat ze meenemen, zakt uiteindelijk op grappige wijze ineen als het hoefijzer helemaal geen geluk lijkt te brengen. Ursula zit er gezwachteld als een mummie bij, maar de vrienden laten het leed niet aan hun hart komen met die grote taart op tafel.  

In essentie zijn Don en Sjon grote kinderen die verzeild raken in herkenbare situaties en even herkenbare emoties tonen: de hoop op een smulpartij, bloemetjes willen plukken als cadeautje, een fopje willen uithalen, goedgelovig zijn, het goedmaken als de ander boos op je is, onder de indruk zijn van de natuur... Valckx zorgt ook voor verrassing, met een eekhoorn die Tofu heet en de dierenwereld die ineens aan yoga blijkt te doen, zonder dat het ergens zo genoemd wordt. Een troef is ook de onvoorwaardelijke geborgenheid en de geruststelling dat het altijd goed komt die uit de band tussen de twee vrienden spreekt. Ook al heeft Don een overbodige aankoop gedaan, Sjon geeft hem geen slecht gevoel. Integendeel: een creatieve oplossing komt al om de hoek kijken, en Sjon maakt hem meteen duidelijk dat de aankoop nu nog beter is dan tevoren.
 
Die geborgenheid weerspiegelt zich niet alleen in de aardige, levendige dialoogjes, maar ook in de gezellige tafereeltjes die Valckx schildert. Zonder al te veel aankleding geeft Valckx de setting en de personages karakter. Het paard krijgt bijvoorbeeld een paarse ribbelbroek aan, en in het huisje van Don en Sjon staat een kistje met een spiegel en een klein sculptuurtje op. Ook de expressie van de dieren zit echt goed. De ogen en de houding van Don verraden echt alles als Sjon zegt dat de Hello-mat niet nodig is.
 
In haar speech ter gelegenheid van de Kinderboekwinkelprijs in 2011 zei Valckx. ‘Lief zijn vind ik een onderschatte kwaliteit, tegenwoordig. Lief is iets anders dan klef of zoet. Ik vind zelf de combinatie lief en grappig ideaal.’ Die winnende combinatie vind je opnieuw in dit tweede boek over Don en Sjon.
 
Catharina Valckx: Don en Sjon brengen geluk, Querido, Amsterdam 2021, 101 p. : ill. ISBN 9789045126272. Distributie L&M Books

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2023

Dans, Panfilo, dans

Kyrian Esser

De tedere verteller

Olga Tokarczuk

Een klein detail

Adania Shibli

Gerber

Friedrich Torberg

Schoonheid op aarde

Charles Ferdinand Ramuz

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2023

De drie broertjes Bok

Mac Barnett, Jon Klassen (ill.)

Een museum om nooit te vergeten

Coco & June

Neem nooit een beste vriend

Erna Sassen, Martijn van der Linden (ill.)

Toen Raaf links afsloeg

Evelien De Vlieger, Karst-Janneke Rogaar (ill.)

Ukkie en kleine Pukkie

Lu Fraser, Kate Hindley (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri