Vanaf negen jaar

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2022

Milouska Meulens, SioeJeng Tsao (ill.): Elin

door Elke Brand

9+ - ‘Niet alles wat je zoekt, zal je vinden. En wat je vindt, is niet altijd wat je zoekt’
Rafaël Salvador
 
Dit zijn de laatste woorden van Elins vader, nadat een telegram uit de Amazone hem bij zijn familie wegtrekt. Hij wordt teruggeroepen naar zijn geboorteland, wat ergens in Zuid-Amerika ligt. Waar het precies is, dat weet hoofdpersonage Elin niet. Het zal je maar gebeuren: Een vader die je achterlaat en een moeder die daardoor in een depressie vol verzamelwoede wegzakt. Elin heeft niemand om haar te helpen en blijft eenzaam achter.
 
Wat ze met haar alleen zijn het liefste doet, is uit verdwalen gaan. Met haar overlevingstas en zonder enige vorm van navigatie, loopt ze zomaar ergens heen. Net zo lang tot ze verdwaald is en de weg terug moet vinden. Haar vader moedigde dit vroeger aan: ‘De weg mag je kwijtraken, maar jezelf liever niet’, maar haar moeder vraagt zich eerder af waarom ze zo’n vreemde hobby kiest. Haar warmte was ook voor het vertrek van vader al wat verder te zoeken.
 
De weg kwijtraken heeft Elin altijd alleen gedaan. Tot haar nieuwe klasgenoot, Zhimo, na school eens achter haar aan komt. Die dag komen ze ook professioneel puinruimer Bobby en haar hondje Joy tegen. Iedereen gaat mee op pad en daarmee lijkt de groep verdwalers compleet. Tijdens het wandelen beginnen de woorden bij de anders zo stille Elin te stromen en eindelijk vraagt ze om hulp. Bij thuiskomst blijkt echter ook haar moeder vertrokken. Maar, alleen is ze nu gelukkig niet meer.
 
Ook is er nog Sombra, Elins schaduw, die in dit boek regelmatig aan het woord is. Zij fluistert de lezer dan extra informatie in. Dit geeft het verhaal een magisch tintje. Elin, Zhimo en Bobby zullen met een duwtje in de rug van hun schaduwen, het raadsel van de verdwijning samen op proberen te lossen én ook meteen het leven van puin te ontdoen. Meulens laat Elin op een positieve manier uit haar schulp kruipen en nieuwe vrienden in haar leven onthalen.
 
De vele levenslessen en oneliners, geven soms bijna het karakter van een avontuurlijk zelfhulpboek om eenzaamheid en schaamte te overwinnen. Er worden vaak fijne vergelijkingen gemaakt en prachtige zinnen geschreven. Er wordt echter soms net iets te veel verteld waardoor niet iedere gebeurtenis evengoed tot zijn recht komt.
 
De aangename omslag, door debutant SioeJeng Tsao, is spannend en uitnodigend. De illustrator gebruikt hiervoor dezelfde paars-tinten als in de rest van het boek. De prachtige Elin staat half verscholen in de schaduw van het regenwoud waar ze uiteindelijk naartoe zal reizen om haar vader terug te halen. Sombra is als schaduw in de titel en schaduw van Elin ook aanwezig. De illustraties in het boek zijn verder niet heel opvallend. Ze geven dan weer wat de tekst al heeft beschreven.
 
Milouska Meulens schreef een mooi, uniek en soms ietwat ingewikkeld debuut, waar zeker een vervolg op zal komen. In het volgende boek worden we hopelijk langer meegenomen naar het diepste, donkerste deel van het regenwoud. Het epiloog voert de spanning op en laat de lezer benieuwd naar meer achter.
 
‘Kinderen lopen weg, ouders niet. Ouders horen er te zijn en te blijven’.
Elin
 
Milouska Meulens, SiouJeng Tsao:. Elin. Volt, Amsterdam 2021, 184 p. : ill. ISBN 9789021426990. Distributie L&M Books

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2023

Dans, Panfilo, dans

Kyrian Esser

De tedere verteller

Olga Tokarczuk

Een klein detail

Adania Shibli

Gerber

Friedrich Torberg

Schoonheid op aarde

Charles Ferdinand Ramuz

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2023

De drie broertjes Bok

Mac Barnett, Jon Klassen (ill.)

Een museum om nooit te vergeten

Coco & June

Neem nooit een beste vriend

Erna Sassen, Martijn van der Linden (ill.)

Toen Raaf links afsloeg

Evelien De Vlieger, Karst-Janneke Rogaar (ill.)

Ukkie en kleine Pukkie

Lu Fraser, Kate Hindley (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri