Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 5, MEI 2022

Rindert Kromhout en Natascha Stenvert (ill.): Mevrouw Das en Meneer Ping

door Martina van der Logt

Jane Austen voor kleuters  

‘Het was niet te zien waar de tuin ophield en het huis begon. Overal stonden planten en bloemen en geurige struiken. Mevrouw Das woonde hier al jaren en ze was enorm in haar nopjes.
 
Het was niet te zien waar het huis ophield en de tuin begon, want alles was even wit en keurig. Meneer Ping was hier pas komen wonen. Hij had zijn tuin opgeknapt, schoongeveegd en gladgeboend en was zeer tevreden.’  
 
Zo begint de romance tussen Mevrouw Das & Meneer Ping, het gelijknamige nieuwste prentenboek van Rindert Kromhout en Natascha Stenvert. Zo ongeveer gelijk met de week van de Lentekriebels in Nederland verscheen dit geweldig leuke verhaal dat het thema liefde prachtig omvat.
 
Mevrouw Das heeft een weelderige tuin. De kleuren en bloemen vullen de pagina. Prachtige potloodtekeningen en botanische knipkunst sieren de linkerkant van het boek. De rechterkant van het boek is koel en strak. Met veel blauwe tinten, rechte lijnen en geblokt uitrekenpapier als onderligger wordt de arctische wereld van meneer Ping verbeeld. In één oogopslag is te zien dat deze buren tegenpolen zijn, uit twee verschillende werelden. Het midden van het boek staat er als harde lijn tussen.
 
Het eerste contact is vriendelijk en beleefd. Meneer Ping heeft echter wel een kleine klacht over dorre blaadjes die van de planten van mevrouw Das op zijn schone tegels vallen. Mevrouw Das neemt de klacht aan en gaat er iets aan doen, maar geeft meneer Ping wel te kennen dat een plantje in zijn tuin niet zou misstaan. Zo begint een uitwisseling van adviezen en hulp om elkaars tuin te verbeteren. De middenlijn van het boek wordt als grens doorbroken door het delen van stukjes uit elkaars tuin.
 
Naarmate de tijd verstrijkt veranderen de tuinen van mevrouw Das en meneer Ping. In eerste instantie is er een mooie mix van tegels en planten. Als lezer denk je al snel dat ze vast hun hekken zullen gaan weghalen en zo nog lang en gelukkig leven. De voorspelbaarheid (denk je op dat moment) druipt er wel een beetje van af. Je bent als betweterige lezer echter heerlijk op het verkeerde been gezet. De twee buren zijn namelijk volledig in hun aanpassingsgedrag doorgeslagen. Mevrouw Das woont plots in een kale betegelde tuin. Meneer Ping zijn tuin is ineens weelderig van de planten. Wanneer de twee beseffen dat ze zichzelf zijn kwijtgeraakt in het proces elkaar een plezier te doen, staan ze weer lijnrecht tegenover elkaar.
 
Dit is prachtig weergegeven met een zwart-witte potloodtekening waar de boosheid vanaf spat. De vogels die het hele boek lang vrolijk van tuin naar tuin over de middenlijn vlogen stuiven weg van schrik. De tekening geeft een bijna fysieke reactie. Door de verandering van sfeer en de felheid in de blikken van mevrouw Das en meneer Ping kun je de woede welhaast voelen. Een ommekeer in het boek, denk je als lezer. Nu zal er wel een enorme ruzie ontstaan en zal het uit de hand lopen. Maar nee, Meneer Ping en mevrouw Das zoeken zo goed als direct toenadering tot elkaar.
 
Eerst brengen ze vooral tijd door bij en met elkaar. ‘Elke dag gingen ze bij elkaar op visite en vertelden elkaar over waar ze woonden toen ze klein waren en wat ze allemaal hadden meegemaakt in hun leven.’ Wat eerst een platonische burenrelatie was groeit uit tot een diepgaande vriendschap. Ze vinden elkaar in hun herinneringen en levenservaring. Langzaamaan bloeit de liefde tussen de twee op. Op een zekere dag besluiten ze te ruilen van huis en tuin, immers voelen ze zich inmiddels haast meer thuis in de tuin van de ander dan in die van zichzelf. Maar eenmaal weer terug bij het oude bekende blijken ze toch vooral van elkaars gezelschap te hebben genoten en niet zozeer de vertrouwde tuin. Ze missen elkaar.
 
Zoals het een echte romance betaamt, komen ze er vlak voor het einde achter dat ze bij elkaar horen. Ze trouwen en weten nu wel de balans te bewaren in hun relatie, waar ruimte is voor hen beiden. Mevrouw Das & Meneer Ping geeft een rollercoaster aan lentekriebels-emoties en het boek verrast met leuke wendingen. Het verhaal is mooi geschreven; er worden geen toegevingen in taalgebruik gedaan, ook al is het boek voor het jonge kind geschreven. Door de prachtige illustraties van Natascha Stenvert is het een feest voor het oog om (voor) te lezen. De literaire elementen van beeld en woord zijn in dit boek complementair; zij neemt je met haar prenten van begin tot eind mee naar waar Kromhouts verhaal je brengen wil.
 
De opbouw en trope doen niet onder voor dat van een romantisch verhaal vanuit de volwassen literatuur. Friends to enemies to lovers. Het heerlijk wegzwijmelen en als lezer al zien dat er tussen het gekibbel door liefde in het spel is, nog voor de hoofdpersonen het zelf in de gaten hebben. De flinke ruzie waardoor ze elkaar even uit het oog verliezen en gelukkig uiteindelijk de realisatie dat ze niet meer zonder elkaar willen. Met Mevrouw Das & Meneer Ping toont Rindert Kromhout zich de Jane Austen voor kleuters. Een buitengewoon mooi boek vol heerlijke romantiek en een aanrader voor jong en oud.
 
Rindert Kromhout, Natascha Stenvert: Mevrouw Das & Meneer Ping, Leopold, Amsterdam 2022, 28 p. : ill. ISBN 9789025883119. Distributie Standaard Uitgeverij

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 10, DECEMBER 2024

Dius

Stefan Hertmans

Kruisende lijnen

Junichiro Tanizaki

Memoires van een kip. Een Palestijnse fabel

Ishaq Musa Al-Husseini

We moeten ‘misschien’ blijven denken

Esther Jansma

Wij van de Ripetta

Thomas Lieske

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 10, DECEMBER 2024

De wens, of Het ware verhaal van Titi en Tony

Tereza Horvathova , Michaela Kukovicova (ill.)

Het is rood en rond…

Jan Jutte

Ludas en Bontje

Jan Paul Schutten, Sanne te Loo (ill.)

Wie heeft Steef opgegeten?

Susannah Lloyd, Kate Hindley (ill.)

Wij, ervoor en erna

Jenny Valentine

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri