Vanaf negen jaar

JEUGDBOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2022

Hans Hagen, Martijn van der Linden (ill.): Bliksemkind

door Erick Kila

9+ - Soms krijg je als schrijver een idee voor een verhaal in de schoot geworpen. Zo meldden de nieuwsmedia in 2009 dat het negenjarig jongetje Mohammed Ponari in Balungsari (Oost Java) was getroffen door de bliksem. Toen het jochie bijkwam, lag er een steen bij zijn hoofd. Hij gooide hem weg, maar de steen kwam terug. Kort daarna bleek de eigenzinnige steen geneeskrachtige eigenschappen te bezitten, waar ook water aan te pas kwam. Het had verstrekkende gevolgen voor de kleine Mohammed en het dorpje waarin hij woonde.  

Hans Hagen (1955) benutte in Bliksemkind nauwgezet de contouren van deze geschiedenis. Alleen veranderde hij Mohammed in Yoko, een meisje dat aan haar ontmoeting met de bliksem precies hetzelfde overhield als Mohammed, plus daarbij een verschroeid kapsel. Hij geeft de gekte gestalte die bezit neemt van een gemeenschap nadat zich een ‘wonder’ heeft gemanifesteerd. Als het wonder bovendien herhaald kan worden is het hek helemaal van de dam. De commercie gaat dan regeren.
 
De jeugdige lezer krijgt een levendig verhaal voor ogen. Heel aardig is het middel dat gebruikt wordt om de magie als het ware vanzelfsprekend te verweven met de gebeurtenissen. Per hoofdstukje verandert namelijk het perspectief: we bezien de ophef in Yoko’s Indonesische dorp door de ogen van mensen, dieren en vooral dingen (onder meer een badkuip, de voorvork van een fiets, een radio, een vulkaan).
 
Een belangrijk aandeel in de ‘voorstelling’ heeft tekenaar Martijn van der Linden (1979). Hij liet zich niet te zeer meeslepen door het kolderieke rond het wonder van de steen, maar werd geïnspireerd door de sfeer van Japanse kunst, sereen en gestileerd. Ook creëerde hij een subtiele beeldtaal van vignetjes. Zijn grote, vaak pagina vullende illustraties worden steeds nog eens, maar dan super gestileerd, in een klein vignet weergegeven. Op die manier krijgen de lezers een aparte ervaring van de oosterse en magische setting van het verhaal. Het is prima dat kinderen zo nu en dan eens met minder gangbare illustraties te maken krijgen. Goede smaak en ingetogenheid gaan uitstekend samen.
 
Bliksemkind nodigt uit tot voorlezen. Jongere kinderen kunnen veel ontdekken in de geraffineerd ‘leeg gehouden’ verbeeldingen van de illustrator. Vanaf negen jaar is het boek zelfstandig te lezen.
 
Het verhaal geeft ook een beeld van de niet altijd zachtzinnige omgang met dieren en kinderen in Azië. In een arme gemeenschap liggen de prioriteiten nu eenmaal anders. Het ontbreken van voldoende betaalbare medische zorg wakkert daar natuurlijk het geloof in wonderdokters aan. Het is aardig om te weten dat anno 2022 het jongetje Ponari volwassen en vader is. Hij woont nog steeds in zijn dorpje. De heisa en commerciële actie rond zijn wondersteen is allang weggeëbd. Uit een recent interview blijkt dat het wonder hem zeker niet rijker heeft gemaakt in materiële zin. Hoe het met Yoko afloopt, gaan we hier natuurlijk niet uit de doeken doen.
 
Hans Hagen, Martijn van der Linden: Bliksemkind, Querido, Amsterdam 2022, 184 p. : ill. ISBN 9789045127668. Distributie L&M Books

deze pagina printen of opslaan



ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri