Vanaf negen jaar

JEUGDBOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2022

Wouter Klootwijk, Esther Leeuwrik (ill.): Hoog in de boom begint de zomer

door Jan Van Coillie

9+ - Op de een of andere manier deed het begin van Klootwijks jongste kinderboek me denken aan het begin van Jip en Janneke: hoe een auteur in enkele zinnen de bijzondere en toch ook weer doodgewone ontmoeting tussen twee kinderen zó weet te typeren dat je meteen in hun verhaal duikt.  

Lo leert Jet kennen wanneer hij met zijn mama op vakantie is in een woonwagen, die ze bij een boerderij in het dorp van Jet hebben geplaatst. Aanvankelijk is Jet voor Lo nog ‘het meisje’, maar dat duurt niet lang, want hij weet al snel hoe bijzonder hij haar vindt. Nadat hij haar gered heeft uit een modderige sloot, bedenkt hij: ‘En ze was helemaal niet bang. […] Gek is dat. En wat loopt ze hard.’ En ze blijkt nog bijzonderder. Ze wast zelf haar vuile kleren en ze doet dat in een wasmachine die ze zelf heeft bedacht. Beide kinderen zijn vindingrijk en ondernemend, waardoor ze een mooi tegengewicht vormen voor al die vlakke, steretype duo’s in zoveel kinderboeken. Jet is meer onbezonnen en niet op haar mondje gevallen. De volgende dialoog typeert haar helemaal:
 
‘Hoe weet je dat het mag?’ vraagt Lo.
‘Ik mag alles,’ zegt Jet.
‘Alles?’
‘Dat denk ik wel, want ik mag nooit iets niet. Maar ik hoef ook  niet veel te mogen.’
 
Als sommige mensen in het dorp het niet ‘netjes’ vinden dat er plots een graafmachine voor het huis van Jet staat, besluit ze gevat:
 
‘Nette mensen houden niet van graafmachines van dichtbij.’
 
Lo is bedachtzamer, waardoor hij af en toe Jet uit een hachelijke situatie kan redden. Samen vormen ze al snel een onafscheidelijk duo. Om precies uit te drukken hoe leuk ze mekaar vinden, heeft Klootwijk maar weinig woorden nodig:
 
‘Voor de ruit staan ze stil.
‘Ik vind het niet leuk om mezelf te zien,’ zegt Jet.
‘Waarom niet?’
‘Dat weet ik niet.
‘Ik vind het leuk om jou te zien,’ zegt Lo.’  
 
Wat verder bekent Jet:  
 
‘als jij er bent, voelt het ook als vakantie.’
 
Verder in het boek maken Lo en Jet kennis met Fien, die zich voortbeweegt in een wagentje, omdat haar benen het niet doen. Ook hier is het knap hoe Klootwijk erin slaagt te verwoorden hoe vanzelfsprekend ze mekaar leren kennen, zoals dat bij kinderen gaat. Fiens handicap blijkt helemaal geen hinderpaal.
 
Wouter Klootwijk blijkt ook een meester in het typeren van de ruimte waarin het verhaal speelt. Lees maar hoe hij de landelijke rust verwoordt in een minimalistisch beeld van grazende koeien:
 
‘Ze staan allemaal met hun kop dezelfde kant op. Soms gaat een kop naar beneden. Om gras te eten. Dan komt de kop weer omhoog.
‘Wat een rust,’ zegt de moeder van Lo.’
 
Sommige objecten nemen een extra belangrijke plaats in, zoals de boom waar Lo en Jet in klimmen (tot halverwege, want hoger durft Jet niet). Van daaruit zien ze van alles gebeuren, wat geregeld aanleiding vormt voor een nieuw ‘avontuur’. Maar het bijzonderste voorwerp is de oude graafmachine die ze van een boer krijgen en die Jets handige vader weet te herstellen met behulp van een vervangmotor en een oude windmolen. Die roept herinneringen op aan de kraanwagen uit Schmidts andere klassieker Pluk van de Petteflet. Lo en Jet rijden ermee door het dorp en op het einde rijdt Fien ermee naar haar huis, wanneer haar wagentje het laat afweten. Op die manier krijgt de graafmachine de rol van helper uit klassieke sprookjes.
 
Het boek bestaat uit 24 korte stukjes, die als schakels aan elkaar hangen. Toch steekt er ook een spanningsboog in het geheel, met als climax het herstel van de graafmachine. Ook het einde wordt fijn voorbereid, wanneer Lo beseft dat de vakantie bijna voorbij is en hij zich verdrietig voelt omdat hij liever bij Jet zou blijven. Gelukkig laat Klootwijk zich niet verleiden tot een melig afscheid. Fien krijgt de eer om het verhaal uit te rijden. En Lo verzekert Jet dat hun zomerwoonwagen een winterwoonwagen wordt.
 
Het ‘laatste woord’ krijgt trouwens de illustratrice Esther Leeuwrik. Op een dubbele pagina schildert ze Jet en Lo in hun boom van waaruit je met hen mee kan kijken de woonwagen, de boerderij, de dieren en natuurlijk de fantastische graafmachine die de vakantie kleurden. Zoals in de andere illustraties in het boek domineren geel en groen, geel voor de vrolijkheid (ook de graafmachine is geel) en groen voor de groene, landelijke omgeving.
 
Hoog in de boom begint de zomer biedt heerlijk verfrissende lectuur, zo heerlijk eerlijk dat je er warm van wordt.
 
Wouter Klootwijk, Esther Leeuwrik: Hoog in de boom begint de zomer, Amsterdam, Leopold 2022, 68 p. : ill. ISBN 9789025883096. Distributie Standaard Uitgeverij

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2024

Alle tijden zijn onzeker

Joke van Leeuwen

Een kat, een man en twee vrouwen

Junichiro Tanizaki

Het mes in het vuur

Ingeborg Arvola

Ik wens mijn huis as

Daria Serenko

Konvooi. Reizen naar een land in oorlog

Tommy Wieringa

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2024

Brand

Anke Kranendonk

Dit boek is vóór de wolf

Bibi Dumon Tak, Barbara Stok (ill.)

Het onvergetelijke verhaal van Reinaert de vos. Een hervertelling op rijm

Maria van Donkelaar & Martine van Rooijen, Wendy Panders (ill.)

Over goden en mensen. De mooiste Griekse mythen herverteld

Daan Remmerts De Vries, Douwe Dijkstra (ill.)

Rock de Pinguïn! Het ultieme pinguïnboek

Joukje Akveld, Kees de Boer

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri