Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 8, OKTOBER 2022

Phoebe Wahl: Heksje Hazel. Een jaar in het bos

door Katrien Maris

5+ - Kabouterheks Hazel staat altijd klaar om iedereen in het bos te helpen. Phoebe Wahl geeft de lezer een inkijk in haar dagelijkse bezigheden doorheen vier verhalen, één in elk seizoen. We lezen hoe Hazel zich in de lente bekommert om een achtergelaten uilenei. Dankzij haar goede zorgen groeit de jonge uil, die ze Otis noemt, als kool en Hazel beseft dat hij uiteindelijk zal moeten vertrekken. In de zomer ervaart Hazel dat de boog niet altijd gespannen kan staan. Haar vrienden helpen haar om te leren genieten van het mooie weer en een dagje lekker niets te doen. Wanneer ze in de herfst samen met de zusjes Mol, de familie Muis en Newt de salamander op zoek gaat naar de oorzaak van akelig gehuil dat uit een boomstronk komt, stuit Hazel op een piepkleine trol. Die huilt hartstochtelijk omdat hij niemand heeft om samen mee te eten. Het gezelschap schuift welwillend bij hem aan tafel en het verdriet is snel vergeten. Tot slot volgen we Hazel in haar functie als dokter tijdens haar huisbezoeken op een prachtige winterse dag. Op de terugweg naar huis wordt ze overvallen door een zware sneeuwstorm. Wanneer ze uitgeput in de sneeuw gaat liggen, is Otis plots daar om haar naar huis te brengen en knus in bed te stoppen.  

De indeling per seizoen voelt aanvankelijk een tikkeltje kunstmatig en belerend aan, alsof Wahl de kleuters vooral de belangrijke kenmerken van elk seizoen wil bijbrengen. Maar al snel voel je de warme betrokkenheid tussen de bosbewoners en hun vanzelfsprekende eenheid met de natuur. Zo heeft Hazel er vrede mee dat Otis bij de andere uilen gaat leven: ‘Dus wierp Heksje Hazel een kushandje naar de maan, en wenste dat Otis en zij elkaar ooit weer terug zouden zien.’ De cirkel sluit zich iets te mooi wanneer Otis aan het eind van het boek opduikt als redder in nood, precies op het juiste moment. Maar Wahls boodschap mag duidelijk zijn: Heksje Hazel schonk Otis zijn vrijheid en juist hierdoor werd hij een vriend op wie ze altijd kan rekenen.
 
Phoebe Wahl kleurt haar illustraties erg nadrukkelijk in. Als basis kiest ze uiteenlopende groen- en bruintinten, met hier en daar een beetje zwart ertussen, die haar affiniteit met bos en natuur duidelijk zichtbaar maken. Daarnaast gebruikt ze rood, hemelsblauw, zachtgeel en wit, kleuren die prachtig contrasteren bij de sobere basis en elke illustratie uitnodigend laten sprankelen.
 
Wahl besteed veel aandacht aan de uitwerking van de motieven in stoffen en de textuur van materialen. Het interieur in Hazels huisje is een prachtig voorbeeld hiervan. Zo zijn de slijtageplekken in het hemelsblauwe kussen van haar luie stoel haast voelbaar evenals de zachte, warrige krullen van de schapenvacht die over de rugleuning hangt. Voor die stoel ligt een stug gevlochten tapijt, dat je met een beetje verbeelding kan voelen prikken onder je blote voeten. Het meest fascinerend vond ik de dubbelbladige illustratie waar Heksje Hazel samen met vrienden op een vlot in het meer geniet van de mooie zomeravond. Er ligt een donkerblauw waas over de illustratie die kleuren dempt, alleen de lampjesslingers en lampions stralen er in volle helderheid doorheen. Op een eilandje tussen het riet, speelt een orkestje. De kabouter met de panfluit zit in een rolstoel van gevlochten twijgen. De wielen zijn schijfjes van een boomtak, de jaarringen mooi zichtbaar. Het meer is gevuld met bootjes, vlotten en bloembladeren vol enthousiaste luisteraars. Een groene trol slurpt zijn cocktail uit een uitgeholde framboos, een elfenmeisje danst met haar liefje, haar ogen gelukzalig gesloten. Op haar hoofd staat een omgekeerde bloem als hoedje. Het is slechts een greep uit alle wonderlijke details op deze illustratie. Je kan ernaar blijven kijken en je zal steeds nieuwe verhalen ontdekken.
 
Phoebe Wahl: Heksje Hazel. Een jaar in het bos, Boycott, Amsterdam 2022, 96 p. : ill. ISBN 9789492986481. Vertaling van Little Witch Hazel: A Year in the Forest door Nicolette Hoekmeijer

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2023

Dans, Panfilo, dans

Kyrian Esser

De tedere verteller

Olga Tokarczuk

Een klein detail

Adania Shibli

Gerber

Friedrich Torberg

Schoonheid op aarde

Charles Ferdinand Ramuz

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2023

De drie broertjes Bok

Mac Barnett, Jon Klassen (ill.)

Een museum om nooit te vergeten

Coco & June

Neem nooit een beste vriend

Erna Sassen, Martijn van der Linden (ill.)

Toen Raaf links afsloeg

Evelien De Vlieger, Karst-Janneke Rogaar (ill.)

Ukkie en kleine Pukkie

Lu Fraser, Kate Hindley (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri