Vanaf twaalf jaar

JEUGDBOEKEN NR. 8, OKTOBER 2022

R. J. Palacio: Pony

door Katrien Maris

13+ - R.J. Palacio kreeg vooral bekendheid door haar eerste jeugdboek, Wonder (Querido 2021). Het verhaal over de integratie van de tienjarige Auggie Pullman, die een ernstige gezichtsafwijking heeft, kon lezers beroeren. Over heel de wereld werden meer dan zestien miljoen boeken verkocht en in 2017 werd het verhaal verfilmd.  

In haar nieuwe boek neemt Palacio de lezer mee naar het Wilde Westen in 1860. De twaalfjarige Silas woont er samen met zijn vader Martin Bird op een afgelegen stukje platteland nabij het stadje Boneville. Zijn moeder is overleden in het kraambed. Martin is een echte homo universalis, zijn tijd ver vooruit. Hij is laarzenmaker van beroep, maar ook heel erg geïnteresseerd in fotografie, hij heeft zelfs zijn eigen fotostudio. Daarnaast is hij uitvinder en verslindt boeken en wetenschappelijke tijdschriften. Bij elk nieuw hoofdstuk plaatst Palacio een antieke foto en een citaat uit de klassieke literatuur, waardoor de nieuwsgierige blik op de wereld waarmee Silas opgevoed wordt, duidelijk voelbaar is.
 
Op een nacht komen drie ruiters zijn vader halen om zijn diensten te verlenen aan een valsemuntersbende. Ze zien hem aan voor de beruchte valsemunter Mac Boat, die jaren geleden spoorloos verdween. Silas blijft verweesd achter. Maar wanneer ’s anderendaags een bijzondere pony voor zijn neus staat, pikzwart met een spierwit hoofd, zegt zijn buikgevoel hem dat het dier hem komt halen om zijn vader te zoeken. Hij zet zijn angst opzij en gaat op pad. Na een tocht van enkele dagen door dichte bossen, ontdekt hij de bende die zijn vader gevangen houdt in een grot in een ravijn. Silas roept de hulp in van sheriff Chalfont en Deputy Beautyman uit het naburige stadje. Er ontstaat een vuurgevecht in de kloof rondom de grot. De bende wordt opgerold, maar Silas’ vader overleeft het niet.
 
Al snel wordt duidelijk dat Silas geesten kan zien die klem zitten tussen deze wereld en het hiernamaals en aanvankelijk jagen die hem behoorlijk de stuipen op het lijf. Grote uitzondering is Middelwant, de geest van een zestienjarige jongen die Silas’ trouwe metgezel is sinds zijn geboorte. Middelwant is een zachte ziel met een prachtig genuanceerd karakter. Enerzijds probeert hij Silas te beschermen, maar hij geeft hem ook de nodige ruimte om zijn eigen weg te zoeken. Altijd is Middelwant in de buurt om Silas emotioneel te laten bijtanken. Een bijzonder detail is dat hij zeker niet alwetend is. Hij begrijpt niet zoveel van de wetmatigheden in de geestenwereld en heeft geen flauw idee waarom hij hier nog is.
 
Via flashbacks wervelt de sterke band tussen vader en zoon als een rode draad doorheen het verhaal. Als de weduwe Barnes, lerares van het plaatselijke schooltje, Silas straft omwille van zijn zesde zintuig, zegt pa: ‘Zie je dat vingertje? Er zit meer grootsheid in jouw pink dan in alle weduwen Barnes van de wereld bij elkaar.’ Voor Silas is zijn vader een grote held, ook wanneer hij beseft dat zijn vader wel degelijk Mac Boat is, blijft hij onverminderd van hem houden.  
 
Silas evolueert tijdens zijn tocht naar de grot, hij wordt zelfredzamer en minder angstig, en beseft de waarde van een veilige nest. Na het overlijden van Silas’ vader gaat de tijd plots met grote sprongen vooruit. Palacio laat hier alle lijntjes wat al te mooi in de plooi vallen. Silas vindt een warme thuis in het gezin van Sheriff Chalfont en als bij toeval heeft zijn vrouw als klein meisje nog vioolles gehad van Silas’moeder. Zes jaar later vertrekt Silas naar de universiteit in Maine. Onderweg herstelt hij het contact met zijn grootmoeder langs moederszijde na een jarenlange familieruzie. Middelwant ontdekt waarom hij op deze wereld moest blijven en vindt eindelijk rust in het hiernamaals. En op de achtergrond reist Pony overal met Silas mee. Zoetsappig en toch… . In haar nawoord stelt Palacio de moederfiguur centraal: ‘Zij is de centrale figuur, die buiten de bladzijden en vanuit de verte verbindt, stuurt en beschermt binnen de grenzen van haar mogelijkheden, grenzen die wij niet kennen.’
 
R. J. Palacio: Pony, Querido, Amsterdam 2022, 304 p. ISBN 9789045127293. Vertaling van Pony door Annelies Jorna. Distributie L&M books

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2023

Dans, Panfilo, dans

Kyrian Esser

De tedere verteller

Olga Tokarczuk

Een klein detail

Adania Shibli

Gerber

Friedrich Torberg

Schoonheid op aarde

Charles Ferdinand Ramuz

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2023

De drie broertjes Bok

Mac Barnett, Jon Klassen (ill.)

Een museum om nooit te vergeten

Coco & June

Neem nooit een beste vriend

Erna Sassen, Martijn van der Linden (ill.)

Toen Raaf links afsloeg

Evelien De Vlieger, Karst-Janneke Rogaar (ill.)

Ukkie en kleine Pukkie

Lu Fraser, Kate Hindley (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri