Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2022

Paul Biegel, Sanne te Loo (ill.): De kleren van Sinterklaas

door Jen de Groeve

4+ - Anouk is helemaal opgewonden. Ze heeft een koffer met de kleren van Sinterklaas bij haar thuis op de logeerkamer zien staan. Dat betekent dat Sinterklaas bij hen thuis zal komen logeren! Anouk kan er amper van slapen. De kinderen op school geloven haar niet, maar ‘s avonds betrapt ze de sint in de logeerkamer, terwijl hij voor de spiegel staat. Mama stopt haar echter gauw weer in haar bed, want Sinterklaas mag je niet zomaar storen. De kinderen op school zijn niet overtuigd en besluiten om Anouk de volgende ochtend thuis af te halen. Dan is het namelijk zes december en als het waar is wat ze vertelt, zal Sinterklaas aan het ontbijt zitten bij haar thuis. En ja hoor, de volgende ochtend zit hij rustig een boterhammetje met een eitje te eten – hij heeft waarachtig een beetje ei op zijn baard geknoeid. Het klopt dus gewoon, waar de kleren van Sinterklaas zijn, daar is Sinterklaas zelf ook.  

Dit sinterklaasverhaal van Paul Biegel (1925-2006) verscheen oorspronkelijk in de verhalenbundel De toverhoed uit 1979. In 2008 verscheen het als prentenboek bij Lemniscaat, met illustraties van Sanne te Loo. Voor deze uitgave van Gottmer maakte ze nieuwe illustraties, want de oorspronkelijke waren beslist wat oubollig. Knap is hoe Biegel speelt met het mysterie rond de goede sint als kinderen op een leeftijd komen waarop hun onvoorwaardelijk geloof in zijn bestaan begint te wankelen. De spanning en de twijfel bij de kinderen, en de onrust bij de volwassene dat het geheim van de sint ontdekt zal worden, zijn mooi met elkaar verweven. Een sfeervol, tijdloos voorleesverhaal met pit!
 
Paul Biegel, Sanne te Loo: De kleren van Sinterklaas, Gottmer, Haarlem 2022, 32 p. : ill. ISBN 9789025775582. Distributie L&M Books

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 1, JANUARI 2023

De nachten van de pest

Orhan Pamuk

Het voortleven van de vuurvliegjes

Georges Didi-Huberman

Margriete

Kathleen Vereecken

Onkrijgbaarheid

Tim Krabbé

Overal zit mens. Een moordfantasie

Yves Petry

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 1, JANUARI 2023

Frank en Bert

Chris Naylor-Ballesteros

Goed zo, mama!

Chris Haughton

Het 'klassieke oeuvre' van Imme Dros

Naar een nieuw Troje

Kunstmatige intelligentie is niet eng

Bas Haring, Maus Bullhorst (ill.)

Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda

Bibi Dumon Tak, Annemarie van Haeringen (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri