Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 1, JANUARI 2023

Chris Haughton: Goed zo, mama!

door Jen de Groeve

3+ - Kleine Pinguïn kijkt samen met zijn papa hoe mama met de andere pinguïns de zee induikt om eten te halen. En kijk, daar vangt ze een visje. ‘Ze komt wel terug, toch?’ ‘Zeker weten’, zegt papa. Maar daarvoor moet ze eerst weer aan land geraken. ‘Woesj woesj woesj’ kijk de pinguïns springen, de een na de ander. Daarna moeten ze ‘Kraaak kraaak kraaak’ de ijsberg op en stilletjes ‘Trippel trippel trippel’ voorbij de slapende zeeleeuwen. O nee! Net als mama eraan komt, wordt er eentje wakker. Ze tuimelt terug in zee en moet de moeizame tocht opnieuw beginnen, maar ‘Whoe hoe!’ niets kan haar tegenhouden om bij haar jong te komen. ‘Mama is de beste’, weet Kleine Pinguïn. ‘Zeker weten’, zegt papa. En tot slot… Wie de verhalen van Chris Haughton kent, weet dat de laatste pagina altijd onverwacht uitpakt.    
Dit prentenboek, naar goede gewoonte met een minimum aan woorden en sterk steunend op herhalingen die de emotionele spanning onderstrepen, is een welgekomen opvolger van onder meer Mama kwijt, Misschien, Komt goed, kleine krab, Ssst. We hebben een plan! Opnieuw een beknopte plot met op het eerste gezicht eenvoudige prenten, die bij nader toekijken toch veel te bieden hebben. Neem bijvoorbeeld mama, die altijd wat achterblijft bij de andere pinguïns, een beslist onhandige buiklanding maakt op het ijs en ternauwernood de berg op raakt. Die beelden contrasteren geestig met de mening van Kleine Pinguïn: ‘Mama kan goed springen’, ‘Mama kan goed klimmen’ – ‘Zeker weten’, zegt papa plichtsgetrouw. Samen met de herhaalde vraag of mama toch wel terugkomt, creëert dit samenspel van woord en beeld een sfeer waarin humor, spanning en veilige geruststelling mooi samenvloeien.  
 
De eenvoud van vormen draagt bij aan de uitdrukkingskracht. De steeds wisselende oogopslag is intussen een Haughton’s classic en ook welbekend is de, ondanks de strakke vormen, sprekende lichaamstaal. De ijswereld vertoont een rijk scala aan tinten blauw waartegen het warme oranje-rood, waarvan de pinguïns ruim zijn voorzien, intens afsteekt. En mooi ook hoe de opeenvolging van prenten het ritme en de intensiteit van de vertelling stuurt. Mama’s moeizame tocht wordt breed uitgemeten, met één prent per twee overliggende pagina’s, en bouwt zo op naar het moment waarin ze echt in nood komt: in een snelle opeenvolging van beelden tolt ze terug in zee. Dat brengt op de volgende pagina een dramatische stilstand mee: Kleine Pinguïn en papa, die voordien altijd gezellig samen werden afgebeeld, staan ze elk apart op een blad in verbijstering te kijken: ‘Arme mama! Wat gaat ze nu doen?’ Waarna de spanning met een paar blitse sprongen van mama pinguïn weer fluks wordt afgebouwd. Ik vind het zeer knap hoe Haughton op die manier de emoties laat spreken.
 
Goed zo, mama is volgens het beproefde concept van gemaakt. Het stramien ligt vast, de uitwerking bevat veel bekends en toch blijf je geboeid kijken en lezen, en genieten van een superieure kwaliteit. Chris Haughton is meesterlijk. Zeker weten.
 
Chris Haughton: Goed zo, mama, Gottmer, Haarlem 2022, 40 p. : ill. ISBN 9789025776404. Vertaling van Well done, mummy penguin door J.H. Gever. Distributie L&M Books

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 10, DECEMBER 2024

Dius

Stefan Hertmans

Kruisende lijnen

Junichiro Tanizaki

Memoires van een kip. Een Palestijnse fabel

Ishaq Musa Al-Husseini

We moeten ‘misschien’ blijven denken

Esther Jansma

Wij van de Ripetta

Thomas Lieske

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 10, DECEMBER 2024

De wens, of Het ware verhaal van Titi en Tony

Tereza Horvathova , Michaela Kukovicova (ill.)

Het is rood en rond…

Jan Jutte

Ludas en Bontje

Jan Paul Schutten, Sanne te Loo (ill.)

Wie heeft Steef opgegeten?

Susannah Lloyd, Kate Hindley (ill.)

Wij, ervoor en erna

Jenny Valentine

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri