Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 2, FEBRUARI 2023

Linda Bailey, Colin Jack (ill.): Als je toevallig een dinosaurus hebt

door Henk van Viegen

4+ - Bijna alle kinderen vinden dinosaurussen geinig. Daar speelt dit prentenboek handig op in. Een jongen zit met een boek op een bank. Aan zijn voeten ligt een zeer tevreden reus van een dino. Boven de bank hangen foto’s van de rest van het gezin: moeder, vader, broertje, dan weten we dat ook gelijk. De blik van de jongen is sceptisch: wat moet ik met dat beest? In het boek staan handige tips, lezen we op de cover (teksten op covers, foto’s, naambordjes en dergelijke zijn vertaald). En dan komen ze: blikopener, koffiemaler, notenkraker, stamppotstamper, als glijbaan bij je zwembad, inbrekersopvanger, tuinman, paraplu en ga zo maar door.  

Niet altijd zijn dino’s handig, soms is het opletten geblazen, bij voorbeeld als ze op je kleine kind passen. Sommige dingen moet je ze nooit laten doen, zoals je picknickmand dragen. Maar verder dus: als je scherp oplet, kun je ze van alles voor je laten doen, zeker als je goed voor ze zorgt. Het hele dorp heeft plezier van die beesten! Tja, en als je zo’n beest nou toevallig niet hebt, dan ga je toch voor een ander dier. De jongen zit weer, met sceptische blik, op de sofa, nu omringd door een stelletje dieren, de een nog bijzonderder of uitgestorvener dan de ander. Maar dat is dan weer een ander boek.
 
Dit al wat oudere prentenboek is het eerste hier vertaalde werk van zowel auteur als illustrator. Het is een degelijk werkje, zonder veel literaire of artistieke neigingen. De tekst leunt vooral op opsommingen. Er zijn misschien iets te veel gebruiksvoorbeelden, en ze komen wat te vaak uit het volwassenencircuit. Soms is er een schuingedrukt woord om de lezer een beetje gezellig te sturen. De lol zit ’m in het verzinnen, dat weliswaar een beetje kraakt, maar juist dingen die ‘niet kunnen’, kunnen een lach tevoorschijn toveren.  
 
Zeker als de illustrator, die verder vrij braaf alle mogelijkheden uitbeeldt, er geintjes in gooit. Reusachtige poten die nagenoeg tegelijk koffiebonen, noten en stamppot pletten. Of eekhoorntjes die door de lucht vliegen als de dino aan het bladblazen is. De inbreker is zo’n lekkere karikatuur van een binnensluiper, door het raam, met masker en een zak in z’n hand. De dino als schoolbrigadier. Of als boomsnoeier: de kruin verandert naar een klokhuis. Een walrus met een inktvis over z’n kop. Als de dino aan het sneeuwschuiven is, tekent Jack allerlei grappige wanten over de hoorntjes. Vader leest Jurassic Park.
 
Het enige echte hoogstandje is de sterke dubbelpagina met de dino als paraplu. Strakke verticalen botsen op de breed neergezette dino. Daaronder is het voor iedereen droog; een paar figuurtjes, aan de rand en op de dino, hebben een beetje pech.
 
Intussen heb je ook nog veel geleerd. Er zijn allerlei soorten dino’s. Je hebt ze in het groot en in het klein, gedrongen of langgerekt, met een platte, puntige, gehoornde snuit. Wie weet, nodigt het nog uit tot wat opzoekwerk, want dinosaurus is natuurlijk een verzamelnaam. Een gezellig prentenboek.
 
Linda Bailey, Colin Jack: Als je toevallig een dinosaurus hebt, Condor, Amsterdam 2022, 40 p. ISBN 9789464530292. Vertaling van If You Happen to Have a Dinosaur. Distributie L&M Books

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2024

Alle tijden zijn onzeker

Joke van Leeuwen

Een kat, een man en twee vrouwen

Junichiro Tanizaki

Het mes in het vuur

Ingeborg Arvola

Ik wens mijn huis as

Daria Serenko

Konvooi. Reizen naar een land in oorlog

Tommy Wieringa

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2024

Brand

Anke Kranendonk

Dit boek is vóór de wolf

Bibi Dumon Tak, Barbara Stok (ill.)

Het onvergetelijke verhaal van Reinaert de vos. Een hervertelling op rijm

Maria van Donkelaar & Martine van Rooijen, Wendy Panders (ill.)

Over goden en mensen. De mooiste Griekse mythen herverteld

Daan Remmerts De Vries, Douwe Dijkstra (ill.)

Rock de Pinguïn! Het ultieme pinguïnboek

Joukje Akveld, Kees de Boer

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri