Vanaf negen jaar

JEUGDBOEKEN NR. 5, MEI 2023

Leisa Stewart-Sharpe, Kim Smith (ill.): Bevroren planeet

door Eline Van laethem

Net als voor haar boeken Blauwe planeet en Groene planeet (Lemniscaat 2022) gebruikte Leisa Stewart-Sharpe ook voor Bevroren planeet de achtdelige natuurdocumentaire Our Planet, van Sir David Attenborough, als leidraad. Dit keer focust ze niet op water of graslanden, maar op ijs. De bevroren habitats zijn de eerste die lijden onder de klimaatverandering.  

In het eerste hoofdstuk wordt het belang van ijs uitvoerig beschreven. Waar komt ijs vandaan? Hoe ontstaat ijs? Daarna kleden we ons warm aan en gaan we op reis naar bevroren habitats, waar we allerlei dieren ontmoeten. Met de amoertijger trekken we over de toendra, met de poolvos graven we in de sneeuw en met flamingo’s vliegen we over het Andesgebergte. Er duiken regelmatig moeilijke woorden op, maar die worden verklaard in een alfabetische woordenlijst achter in het boek.  
 
In de tekstblokken zit veel variatie; niet alleen in de informatie die wordt meegegeven, maar ook in de stijl van de teksten. Woorden zijn cursief of vet gezet, er wordt gebruikgemaakt van verschillende lettergroottes, bepaalde woorden worden op een creatieve manier ingezet in de teksten als waren het gedichten, en om op sommige pagina’s de informatie te kunnen lezen, moet het boek gedraaid worden. Al deze elementen creëren een informatief boek dat de lezer niet snel zal vervelen. Ook de vele realistische illustraties die uitgebreid en levendig alle landschappen en dieren tonen, spreken tot de verbeelding.
 
Net zoals de documentaire van Sir David Attenborough probeert Bevroren Planeet een boodschap over te brengen. Door het broeikaseffect is onze bevroren planeet namelijk aan het veranderen. De aarde warmt op, en als we haar willen beschermen, moeten we mee veranderen. Gaten in de toendra, een stijging van de zeespiegel, een verstoring van het evenwicht van de mariene ecosystemen in de oceaan; het zijn slechts enkele gevolgen van een warmere wereld.
 
Het laatste hoofdstuk introduceert mensen die bezig zijn met onderzoek en maatregelen om de aarde te beschermen. Er wordt gesuggereerd dat de lezer misschien ooit in de voetsporen kan treden van mensen als glacioloog Alun Hubaard of marien ecoloog James Grecian. ‘Het maakt niet uit hoe oud of jong, groot of klein je bent, ieder van ons kan onze Bevroren Planeet beschermen’.
 
Leisa Stewart-Sharpe, Kim Smith: Bevroren Planeet, Lemniscaat, Rotterdam 2023, 64 p.: ill. Vertaling van Frozen Planet II door Jesse Goossens. ISBN 9789047713630

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2024

Binnen in de aarde is een berg

Hester Knibbe

De zomers

Ronya Othmann

Het mensenschip

Autran Dourado

Onze James. De vrouwen van Ensor

Jan Bultheel, Eric Min (nawoord)

Woestijnpassages

Emmelien Kramer

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2024

Een toren van tijgers

Lizette de Koning, Gareth Lucas (ill.)

Eenbeen

Thijs Goverde

Roofvogels. De mooiste en machtigste dieren in de lucht

Walter De Raedt, Joris De Raedt (ill.)

Salto

Arndís Thórarinsdóttir, Linde Faas (ill.)

Springlevend

Saskia de Bodt

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri