Vanaf negen jaar

JEUGDBOEKEN NR. 5, MEI 2023

Marieke ten Berge & Eva Moraal: Polder

door Elke Brand

Eerst was daar Noord (Lemniscaat 2021), waarbij Jesse Goossens de teksten verzorgde voor de dieren uit het hoge noorden, die Marieke ten Berge met haar linosneden tevoorschijn had getoverd. Nu is er Polder. Eva Moraal schreef hiervoor informatieve teksten, maar het zijn in eerste instantie de kenmerkende lino’s van Marieke ten Berge die de lezer naar dit prachtige boek toetrekken.  

In Polder staan vanzelfsprekend dieren die in de Nederlandse polders voorkomen. Vijfendertig soorten krijgen in alfabetische volgorde elk een eigen spread om daarop allerlei unieke feiten over zichzelf te kunnen vertellen. Van de bever, via de grote keizerslibel en de smient, helemaal tot de zeggekorfslak.
 
Wist je bijvoorbeeld dat elke kamsalamander een uniek vlekkenpatroon heeft? Of dat het groot avondrood kleuren en ultraviolet kan zien in het donker? Twee voorbeelden van dieren die niet vaak in boeken beschreven of geïllustreerd worden. Maar er zijn er meer! Ben jij al eens een bokje, heikikker of laatvlieger tegengekomen in een boek? Dat is eens wat anders dan het konijn en de vos, die als polderbewoners uiteraard ook gewoon vertegenwoordigd zijn.
 
De teksten van Eva Moraal zitten boordevol informatie en iedere spread bevat een klein kader met kale feiten als soort, lente, gewicht en beschermingsstatus. Voor veel dieren wordt dit nog aangevuld met soortspecifieke kenmerken zoals spanwijdte of staartlengte.
 
In een uitgebreid proces van schetsen, spiegelen en overtrekken met carbonpapier, het uitsnijden én van verf voorzien van de linoplaten, maakt Marieke ten Berge voor al deze vijfendertig dieren één of meer prachtige sneden. Dit resulteert in een boek vol felgekleurde dieren. De illustratie van de grutto in reliëf op de cover kun je zelfs voelen en brengt de lezer nog iets dichterbij.
 
Als het erop lijkt dat het boek afgelopen is, wordt de lezer nog even getrakteerd op enkele land- en wereldkaarten die in nog meer informatie voorzien. De kaart van Nederland geeft inzicht in de mooiste uitkijkhutten van waaruit polderdieren bekeken kunnen worden. De kaart van de wereld laat de zomer- en winterverblijven van enkele vogels zien. Ook heeft Eva Moraal een uitgebreide bronnenlijst toegevoegd, met websites en boeken die geraadpleegd kunnen worden als je meer zou willen weten. Met behulp van de index achter in het boek, kan de lezer tot slot direct naar het lievelingsdier bladeren.
 
De dieren uit Noord, hebben iets mysterieus omdat de kans om hen tegen te komen in hun natuurlijke habitat erg klein is. Polder geeft een nieuw gevoel mee, namelijk dat je de bijzondere beesten die Nederland rijk is, best eens zou kunnen zien als je goed om je heen kijkt. De lezer hoopt waarschijnlijk direct om eens een das of ijsvogel tegen het lijf te lopen. Op een veilige afstand natuurlijk, zodat er over 35 jaar nog steeds zoveel soorten in onze eigen polder te zien zijn.
 
Marieke ten Berge & Eva Moraal: Polder, Lemniscaat, Rotterdam 2023, 86 p. : ill. ISBN 9789047713821

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri