Vanaf zes jaar

JEUGDBOEKEN NR. 5, MEI 2021

Simon Van der Geest, Elly Hees (ill.): Wie doet er mee met de zombie-race?

door An-Sofie Bessemans

6+ - Ramon en Ferrie zijn dikke vrienden. Maar tijdens hun voetbalmatch merkt Ramon dat Ferrie niet in de haak is. Blijkt dat een verhuizing boven Ferries hoofd dreigt, want Ferries vaders, die tuinmannen zijn, worden ontslagen. De barones is niet langer tevreden van hun werk, omdat haar tuin er elke dag omgeploegd bij ligt. De jongens gaan op bezoek om de zaak te onderzoeken, maar zonder succes. Vanuit hun boomhut besluiten ze het landgoed in het oog te houden. En daar zijn andere krachten dan mollen aan het werk.  

Simon Van der Geest maakte een old school avonturenverhaal met fantasie, vriendschap en gouwe ouwe dino’s en zombies. De magie waarin Ramons Afrikaanse grootmoeder Nanie de jongen heeft ingewijd, komt van pas om de problemen in de tuin aan te pakken. Maar als Ramon tijdens de bloedmaan Pukkelman uit een potje heeft opgeroepen, blijkt het nog niet van een leien dakje te lopen…
 
Het verhaal van tweevoudig Gouden Griffelwinnaar Simon Van der Geest heeft weinig om het lijf. Er hangt een vleugje mysterie over wie de schade aan de tuin toebrengt en het vergt wat spanning en actie om het probleem aan te pakken. De vaders zijn dan wel naïef, maar geloven natuurlijk niet werkelijk wat de jongens gezien hebben tijdens hun nachtje in de buitenlucht. De barones komt stereotiep voor de dag (ze noemt Ferrie steeds Ferdinand en beweegt zich met een golfkarretje voort op het landgoed) en de humor reikt niet veel verder dan windjes, konten en het letterlijk interpreteren van wat iemand zegt.
 
Hoewel dit boek net zo goed 25 jaar geleden had kunnen worden uitgebracht, zijn er wel aspecten die Van der Geests vakkundigheid verraden. Het verhaal wordt netjes afgerond en de vriendschap wordt bijvoorbeeld raak weergegeven: niet alleen bij het voetballen, ook bij het bouwen van de boomhut geven de jongens elkaar de juiste aanzet. Al verslijt de een de ander wel eens voor watje.
 
Ook de beweeglijke illustraties van Elly Hees (die wel naar Quentin Blake gekeken heeft) maken dat dit boek niet helemaal uit de toon valt van deze voorts kwalitatieve Tijgerlezen-reeks.
 
Simon Van der Geest, Elly Hees: Wie doet er mee met de zombie-race?, Querido, Amsterdam 2021, 137 p. : ill. ISBN 9789045125862. Distributie L&M Books

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 6, JUNI 2021

2050. Gedichten

Peter Verhelst

Het bekroonde proza van Jesmyn Ward

Black Lives Matter

Het huis van de dichter

Herman Leenders

Het leven van de geest

Hannah Arendt

Stemvorken

A.F.Th. van der Heijden

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 6, JUNI 2021

Brons / Onder de golven

Linda Dielemans, Sanne te Loo (ill), Djenné Fila (ill.)

De nacht van Ronke

Jef Aerts, Marit Törnqvist (ill.)

De roos uit het beton

Angie Thomas

Groot Biegel sprookjesboek

Paul Biegel, Charlotte Dematons (ill.)

Zonder titel

Erna Sassen, Martijn van der Linden (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri