Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2023

Bibi Dumon Tak, Noëlle Smit: Fiet wil rennen

door Tine Mortier

4+ - Fiet is een ontzettend actieve struisvogel. Hij is dol op rennen en wil dat het liefst de hele dag door doen, zelfs wanneer het regent, want dan kletteren de druppels zo lekker tegen zijn kop. Op een dag lukt het echter niet: het waait zo verschrikkelijk hard dat Fiet gewoon niet vooruit raakt. De andere dieren houden zich gedeisd bij het noodweer en maken er het beste van. Elk om beurt proberen ze Fiet ervan te overtuigen dat hij maar beter hetzelfde kan doen, maar daar heeft hij geen oren naar. Fiet moet en zal rennen!  

Fiet wil rennen
is een prentenboek over een eigenwijze en lichtjes hyperactieve struisvogel die het koste wat het kost zijn willetje wil doordrijven. Dat hij daarvoor de natuurelementen moet trotseren die geen enkel ander beest kan weerstaan, kan hem niet schelen. Integendeel: hoe onmogelijker de uitdaging blijkt, des te bozer en vastberadener wordt Fiet. Tot hij zich uiteindelijk gewonnen geeft, zich omdraait en er met de wind in de rug alsnog in slaagt om te rennen als nooit tevoren.
 
Bibi Dumon Tak heeft, zoals we uit haar oeuvre weten, iets bijzonders met beesten. Ze verzamelde een Gouden en maar liefst zes Zilveren Griffels, en werd voor haar volledige oeuvre bekroond met de Theo Thijssenprijs 2018. Fiet wil rennen verscheen oorspronkelijk in 2011 en werd het prentenboek van het jaar. Dumon Tak schrijft het verhaal van Fiet vrij eenvoudig, maar net daardoor wordt het zo aanstekelijk. Tekst en illustraties vullen elkaar hier bovendien heel mooi aan.
 
Terwijl Dumon Tak voornamelijk vertelt wat er met Fiet aan de hand is, focust Noëlle Smit met haar prenten op zijn omgeving. Daar gaat alles en iedereen aan het vliegen door die vreselijke wind. Een uitbundige, kleurrijke stoet van wegwaaiende kiwi's, hazen, vossen, giraffen en nog heel wat andere dieren vliegt voorbij. Door de enorme beweeglijkheid van de prenten en de gezichtsexpressie van de dieren kunnen kleuters ook zonder tekst van dit verhaal genieten. Ook de onverzettelijkheid van Fiet wordt door Smit perfect in beeld gevat.
 
Fiet wil rennen is een hilarisch prentenboek waaraan koppige kleuters hun hart kunnen ophalen, en waarin ze ongetwijfeld een stuk van hun eigen onverzettelijkheid zullen herkennen. De vele herhalingen zorgen ervoor dat ook de kleinste lezers na een paar voorleessessies sommige stukjes luidop mee zullen brullen.
 
Bibi Dumon Tak, Noëlle Smit: Fiet wil rennen, Querido, Amsterdam 2023, 28 p. : ill. ISBN 9789045128375. Distributie L&M Books

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri