Vanaf twaalf jaar

JEUGDBOEKEN NR. 5, MEI 2023

Jean Claude Mourlevat: De terugstromende rivier. Het verhaal van Tomek

door Elke Brand

‘De rivier ontspringt in de oceaan. In plaats van dat hij erin uitmondt, komt hij ervandaan. Het is alsof hij het zeewater opzuigt.’  

De dertienjarige Tomek sluit voor het eerst in zijn leven zijn bijzondere kruidenierszaak waar alles wat je kunt bedenken, te koop is: van hoedenelastiek tot sequoiazaadjes en vingerhoeden tot woestijnzand. De winkel heeft het allemaal. Alles, behalve water van de rivier de Qjar. Hij sluit zijn zaak om het meisje Hannah achterna te kunnen gaan, dat hem als eerste vertelde over het mythische water uit de terugstromende rivier. Het water dat de drinker ervan onsterfelijk maakt.
 
Om haar terug te vinden, stort Tomek zich in een magisch avontuur. Zo reist hij door het Woud der Vergetelheid, wordt hij na een slaap van enkele maanden wakker in het dorp van de Geurmakers en belandt hij per ongeluk in Nergensland nadat hij met het schip De Volharding onder een regenboog doorvaart. De lezer dwaalt heerlijk met hem mee in dit warme epos vol unieke landschappen en hun interessante bewoners.  
 
Het boek is rijk geschreven door Jean-Claude Mourlevat en fijn vertaald door Eef Gratama. Op iedere volgende bladzijde wordt de sprookjeswereld van Tomek iets meer uitgebreid, door beschrijvingen als deze:
 
‘Er ontstond een wolk van veelkleurige druppeltjes die lekker koel aanvoelden op je gezicht en daarna uit elkaar spatten met een glashelder getingel dat aan harpmuziek deed denken.’
 
In 2021 won Mourlevat de Astrid Lindgren Memorial Award. Sindsdien zijn twee van zijn boeken naar het Nederlands vertaald. Jefferson (Lannoo, 2021) en nu ook De Terugstromende Rivier. Over zijn werk schreef de jury destijds:  
 
‘Mourlevat’s ever surprising work pins the fabric of ancient epic onto a contemporary reality’.
 
En verrassend is het zeker. Het verhaal over Tomek is de eerste helft van een tweeluik. Het oorspronkelijke boek; La Rivière à l’Envers: 1. Tomek, werd in Frankrijk al in het jaar 2000 uitgegeven. Het heeft dus even geduurd, maar het was het wachten waard. Het tweede deel verscheen in Frankrijk drie jaar na het eerste. Nu is het na het lezen over Tomek, dus hopen op de vertaling van Hannah, dat vast net zo mooi wordt.
 
Jean-Claude Mourlevat: De terugstromende rivier. Het verhaal van Tomek. Querido, Amsterdam 2023, 176 p. Vertaling van La Rivière à l’Envers: 1. Tomek door Eef Gratama. ISBN 9789045127507. Distributie L&M Books

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 6, JUNI 2023

Alkibiades

Ilja Leonard Pfeijffer

Bedrog

Joeri Felsen

Net echt

Saskia de Coster

Paul Van Ostaijen, de dichter die de wereld wilde veranderen

Mathijs De Ridder

Poel

Claire-Louise Bennett

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 6, JUNI 2023

Nout & ik in de razende ruimte

Fleur Doornberg-Puglisi, Aron Dijksma (ill.)

Onderstroom

Goedele Ghijsen

Rozen voor de zwijnen. De minstens 100 spreekwoorden van Bruegel

Ted van Lieshout

Vonk

Tim Tilley

Vuurtorenbeer

Mathilde Stein, Piet Grobler (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri