Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2023

Aurore Petit: Mijn zusje is een diplodocus

door An-Sofie Bessemans

3+ - ‘Mijn zusje is geboren’, luidt de openingszin van Mijn zusje is een diplodocus, een oblong prentenboek in felle kleuren. En wat hebben de ouders de entree van de nieuwe baby in het gezin goed voorbereid: van in het ziekenhuis wordt broer betrokken en wordt een warm welkom zoveel mogelijk gestuurd. Zusje krijgt een knuffeldier van haar broer cadeau, en zij geeft hem een gitaar. Zoenoffers als het ware! Haar broer mag zusje graag het huis rondleiden: uitbundig verwelkomt hij haar in zijn kamer. Maar het blijft een zoektocht voor de kleine jongen: de ouders fluiten hem terug als hij niet voorzichtig genoeg is met de baby. Hij probeert haar op zijn niveau te doen mee-eten en -spelen, maar krijgt het deksel op de neus en moet heel wat ‘Nee!’ slikken. Ondanks alle goede intenties in het gezin heeft broer toch wel wat teleurstelling of woede te koelen. Symbolisch trekt hij het dinopak daarvoor aan.   

Zusje krijgt veel aandacht, je ziet het aan de blik van mama en papa in de tekeningen. Waakzaam houdt mama van op de passagierszit een oogje in het zeil wat er op de achterbank gebeurt. Natuurlijk zijn er ook momenten van gezelligheid, als broer en de baby samen op de vloer liggen bijvoorbeeld. Broer meent het niet slecht, maar hij moet natuurlijk inleveren: noodgedwongen geeft hij de alleenheerschappij af. Dat komt met frustraties, tranen, en de woede koelen op een kleine dinosaurus. Gelukkig ziet de knuffel met papa in de gesloopte kamer er warm en geborgen uit. De aanvaarding komt uiteindelijk wel - daar was de kunstgreep in het verhaal niet voor nodig - , want de fascinatie voor dat wonderlijke zusje blijft duren. Als een welpje wordt de baby gelikt, besnuffeld en bevoeld.
 
Met kleine middelen en in heldere, felle kleuren geeft Aurore Petit veel emotie en expressie weer. De ogen van de personages zijn niet meer dan een simpel streepje of bolletje, maar verraden veel gevoel. Leuke details zijn het rondslingerende speelgoed overal, zoals het bootje dat in de chaos van broertjes woedeaanval uit het kadertje is geschoven. Niet iedereen zal de beheersing aan de dag kunnen leggen van papa als die braafjes aan de deur klopt en het puin ziet. De poes speelt een bijrol, maar ook de sokjes die steeds maar weer van babyzusjes voetjes glijden en de streep blote rug van mama, wiens slippers dan weer voortdurend afvallen, zijn erg herkenbaar. Er zit realisme in dit kleine verhaal dat een verwarde zoektocht verslaat van een grote broer die een nieuwe positie zoekt na de gezinsuitbreiding.
 
Aurore Petit: Mijn zusje is een diplodocus, Boycott Amsterdam 2023, 44 p. : ill. ISBN 9789492986566. Vertaling van La petite soeur est un diplodocus oor Lidewij van den Berg

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri