Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 6, JUNI 2024

Suzanne Weterings, Miriam Bouwens (ill.): Zomersneeuw

door Loes Reichenfeld

4+ - Een poëzieprentenboek vol versjes die je op een frisse manier naar de natuur laten kijken. Vanuit verwondering over de wisseling van de seizoenen of over het spelen met de elementen en met aandacht voor de kleine kriebelbeestjes. Heel herkenbaar voor jonge kinderen. Ze nodigen uit om naar buiten te gaan en tegen de wind in te lopen, stormen te trotseren, van duinen af te rollen of te dansen onder het dwarrelende berkenzaad dat eruitziet als zomersneeuw. 

De gedichtjes vragen er ook om om na te denken over het onderwerp, doordat de titel een verrassingselement bevat. Bijvoorbeeld het gedicht ‘eiland’:
 
‘er drijft een mooi,  
rond blad  
zomaar midden  
in de sloot
ik zou er zó graag  
op gaan zitten
was ik nu
maar niet  
zo groot’.  
 
Hoe leuk is het dan om met jonge kinderen te bedenken wat de titel van dit gedicht zou kunnen zijn. En over wie gaat dit gedicht:  
 
‘je borrelt  
je bruist  
je buldert luid  
witte spetters  
schuimend sop
blijft jouw water  
altijd vallen?  
of is het ook  
een keertje op?’
 
De versjes van Suzanne Weterings zijn kort, zodat de illustraties van Miriam Bouwens alle ruimte krijgen op de pagina’s. De liefde voor de natuur spat ervan af, van zachtroze bloesem tot donkere wolkenluchten die zich samenpakken. De mensjes zijn klein en laten zich overweldigen door al dat prachtigs om hen heen dat door de krachtige kleuren extra in het oog springt.
 
Zomersneeuw is een prettige poëziebundel voor jonge kinderen die stimuleert om er samen op uit te trekken en goed om je heen te kijken.
 
Suzanne Weterings, Miriam Bouwens: Zomersneeuw, Querido, Amsterdam 2024, 48 p. :  ill. ISBN 9789045129969. Distributie Standaard Uitgeverij


deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri