Vanaf negen jaar

JEUGDBOEKEN NR. 6, JUNI 2024

Gabby Dawnay, Margaux Samson Abadie (ill.): Elk einde is een nieuw begin. 48 natuurverhalen van over de hele wereld

door Elke Brand

‘Elk verhaal heeft een begin, een midden en een eind, net als alles op aarde. En waar het ene leven ophoudt, begint het volgende, in de eeuwige cyclus van de natuur’  
De tekst waarmee Elk einde is een nieuw begin op de achterkant ingeleid wordt, brengt een geruststellende gedachte. Niets is oneindig, hoe lang het ook duurt. Het is het begin van een boek vol natuurfenomenen die gaan van klein en snel tot groots en langzaam. Het voorplat is al even indrukwekkend. De zacht geïllustreerde cover met gouden accenten, trekt de lezer direct naar binnen in dit magische boek vol bekende en minder bekende verschijnselen.
 
Gabby Dawnay en Margaux Samson Abadie zijn een mooie samenwerking aangegaan. Elk van de 48 natuurverhalen heeft de vorm van een cyclus, die is opgedeeld in vier hoofdstukken. In het eerste deel worden verschillende diersoorten besproken. Daarna is het de beurt aan planten en schimmels. Aardse verschijnselen worden vervolgens uitgelicht en tot slot komen enkele onderdelen van de ruimte aan bod. Dit resulteert in een breed scala aan onderwerpen, heel dichtbij en enorm ver weg.
 
De keuzes zijn binnen een hoofdstuk wederom uiteenlopend. Zo wordt er bij de dieren gekeken naar de eendagsvlieg en de libel, maar worden ook het zeepaardje, de naakte molrat en de mens beschreven. De mammoetboom en de lotusbloem, maar ook ‘het woudwijde web’ komen langs bij de planten en schimmels. Binnen de beschreven onderdelen van de aarde, wordt de lezer onder andere meegenomen in de kringloop van het zand, de ontwikkeling van een diamant en het verschuiven van de continenten. Vraag je je na al die interessante thema’s ook nog af hoe een straal zonlicht de aarde bereikt, of hoe een zwart gat ontstaat? Dan kun je terecht in het laatste hoofdstuk over de ruimte.  
 
Voor bijna ieder onderwerp is een volledige spread aan uitleg gereserveerd. Doordat elke pagina een andere opzet heeft, is het regelmatig even zoeken naar de juiste volgorde binnen de betreffende cyclus. De ene keer lees je eerst de linker- dan de rechterpagina. Dan weer moet je het boek draaien en vervolgens lees je in een cirkel om de bladzijde te kunnen begrijpen. Gelukkig worden alle stappen genummerd en raak je het spoor nooit helemaal kwijt. Deze variatie binnen het boek, maakt ook dat de lezer steeds opnieuw verrast wordt bij het omslaan van de pagina’s. De variatie, maar zeker ook de grote hoeveelheid illustraties vol kleur en details dragen bij aan continue verwondering tijdens het lezen.
 
Enige voorkennis zou wel van pas kunnen komen en sommige onderwerpen zijn zo groot, dat er een heel eigen boek aan gewijd zou kunnen worden. De hoeveelheid informatie kan ontmoedigen, maar er ook voor zorgen dat er na het lezen juist méér over gelezen wordt om de wereld nog beter te begrijpen. Hopelijk kiest de lezer bij twijfel voor het laatste. Dat is het zeker waard!
 
Gabby Dawnay en Margaux Samson Abadie: Elk einde is een nieuw begin. 48 natuurverhalen van over de hele wereld, Lemniscaat, Rotterdam 2024, 107 p. : ill. ISBN 9789047715030. Vertaling van Round and Round Goes Mother Earth door Sandra Hessels

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri