Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 6, JUNI 2024

Marianne Dubuc: Bij jou bij mij

door An-Sofie Bessemans

3+ - Met dit nieuwe zoekboek van Marianne Dubuc haalt de kijker zijn hart op aan het grote formaat. De tekenstijl van de Canadese heeft wat van Richard Scarry, maar dan met de Franse slag. Lieflijk en met zachte kleuren zet ze de dierenpersonages neer in het grote gebouw waar we op elke spread de doorsnede van te zien krijgen. Verschillende families leven onder één dak: de konijnenfamilie betrekt een deel van het gelijkvloers, naast hen wonen de Egels. Een etage hoger ligt zieke Beer in bed, naast hem wachten de Vosjes op gezinsuitbreiding. Daarboven trekt de nieuwe familie Kat in, iets waar de kroostrijke muizenfamilie zich nog niet van bewust is. Op de zolderverdieping komt Uil bij het krieken van de dag aangevlogen. En in de boom naast de flat vind je een vogelnest, uiteraard.
 
Dubuc neemt de tijd om verschillende verhaallijnen te doen groeien. De lezer kan zich laten leiden door de spaarzame regels tekst die het kijken een aanzet geeft: ‘Ko Konijn is vandaag jarig’. Dat kleine zus Kaya een tekening voor hem heeft gemaakt, laat zich al raden in de illustratie. Dubuc legt veel expressie in de dieren met hun rode konen. De ergernis van Uil die zijn slaapje overdag verstoord weet door de muizenkinderen die de boel op stelten zetten, spreekt heel duidelijk uit zijn snoet en houding. De zieke beer wordt treffend getypeerd, al niezend met zijn zakdoek bij de hand, de ziekte uitzwetend met thee en een warmwaterkruik, en in kamerjas en op sloffen om toch maar een geschenkje voor Ko in te pakken. Bij de Egels krijgt het kleintje een strik aangemeten (want ook voor hem is het een dag om naar af te tellen) en sneuvelt een vaas.
 
Bij een eerste lezing is het onmogelijk om alle verhaallijnen uit elkaar te houden, maar het aantal keer dat je moet terugbladeren toont juist hoe vernuftig Dubuc haar illustraties heeft opgezet. Een beetje te veel van het goede kan verrukkelijk zijn, als het ware. Wie wil kan ook kloklezen met dit boek, en fijn is ook de knipoog naar enkele sprookjes, zoals Dubuc wel vaker doet in haar prenten. Zo blijken de drie biggetjes de wolf te slim af, maar daar passeert zijn volgende slachtoffer al. En ook Goudlokje vindt zich een weg naar de flat, al is het deze keer niet bij de beren. Een feestje voor bedrijvige ogen!
 
Marianne Dubuc: Bij jou bij mij, Boycott, Amsterdam 2024, 24 p. : ill. ISBN 9789492986757. Vertaling van Chez toi chez moi door Lidewij van den Berg


deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri