Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 1, SEPTEMBER 2015

Annie M. G. Schmidt ; met tek. van Sieb Posthuma, Noëlle Smit, Fiep Westendorp ... en anderen: Het grote De geit van dokter Sanders dierenvoorleesboek

door Jan Van Coillie

Kinderen (en enkele dieren) met dierenmaskers sieren de voorkant van Annie M.G. Schmidts grote dierenvoorleesboek. Noëlle Smit vat hiermee fraai niet alleen het carnavaleske van veel van de verhalen, maar ook de band tussen kinderen en (kleine) dieren die Schmidt zelf herhaaldelijk beklemtoonde. Voor haar vonden kinderen en dieren elkaar vooral in hun rebellie tegen de opgeblazen volwassenen die hen klein proberen te houden.
Een sprekend voorbeeld van het complot tussen kinderen en dieren is het verhaal over Ibbeltje en de katten die de hebberige meneer Pinkepank te slim af zijn. De kinderen nemen het ook altijd op voor de dieren. Pluk redt met zijn vriendjes de Krullevaar uit de poten van meneer Plomp die hem wil opzetten en de kinderen van Waaidorp ondernemen een actie voor een nieuw dierenasiel. Otje en haar vader Tos (eigenlijk een groot klein kind) redden de muizen van de hongerdood. En dan is er natuurlijk Minoes, het juffertje dat vroeger een poes was en dat het met de katten uit de buurt opneemt tegen de valse Ellemeet.
In de verhalen en versjes voor de jongste kinderen zijn de dieren eigenlijk kinderen in dierenpak. Dubbie eend is lekker tegendraads: ze wil niet in het water, tot haar mama met de ander eendjes het sop kiest. De beertjes Pluis en Poezeltje gedragen zich als ondeugende kleuters. Het lammetje Kroezebetje gaat wel even de wijde wereld in, maar keert uiteindelijk terug naar haar lieve mama. In ‘Spikkelje’, een sprookje voor iets oudere kinderen, is het lijstermeisje een puber die het huis uitvliegt. Daarmee lijkt ze een voorloper van Joke van Leeuwens Iep. En het boerenmeisje Pietepeut temt het beest met de achternaam en blijkt zelfs bij de koning niet op haar mondje gevallen.
Naast verhalen uit sprookjesbundels en klassiekers als Otje, Pluk van de Petteflet, Jip en Janneke, Abeltje, Floddertje en Wiplala, bevat deze bundel ook gedichten, waarvan er zes niet eerder in boekvorm verschenen. Bij elkaar vormen die een echte dierentuin, met naast poezen en beren ook muizen, een geit, kikkers, tijgers, een haan, een krokodil, een slang en nog een resem andere beesten. Er zijn klassiekers bij als ‘De kat van ome Willem’, ‘De vlieg Eulalie’, ‘Stekelvarkentjes wiegelied’, ‘Het beertje Pippeloentje’, ‘Wat is dat, mevrouw van Gelder’ en natuurlijk ook ‘Het schaap Veronica’. Maar er ontbreken er ook, zoals ‘De spin Sebastiaan’. De zes nieuwe versjes halen niet allemaal Schmidts topniveau. ‘Pietagoras Pauw’ bijvoorbeeld bevat een wat flauwe moraal en enkele zwakke rijmen. De geit van dokter Sanders is naast een rijk (voor)leesboek ook een prachtig kijkboek. Het bevat niet alleen de gekende illustraties van Fiep Westendorp of Carl Hollander, maar ook heel wat verrassend nieuw werk van onder meer Philip Hopman, Noëlle Smit, Fleur van der Weel en Sylvia Weve. De afwisseling van stijlen en technieken is verfrissend, met naast sobere zwart-wittekeningen van Caroline Ellerbeck of Thé Tjong-Khing ook vrolijke, kleurrijke prenten van Loes Riphagen, speelse, tedere prenten van Philip Hopman, expressieve, rebelse illustraties van Sylvia Weve en zoveel meer.
‘De geit van dokter Sanders / is anders, is anders’, zo begint het slot- en meteen titelvers van de bundel. Wat voor de geit geldt, geldt voor alle dieren in dit boek en daarmee ook voor alle verhalen en gedichten: door Schmidts eigen stem zijn ze anders dan anders.

Amsterdam: Querido, 2015, 172 p. : ill. ISBN 9789045117799

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 10, DECEMBER 2021

Anarchisme. Van Bakoenin tot de commons

Ludo Abicht

De minzamen

Koen Peeters

Harlem Shuffle

Colson Whitehead

Nasr Compacter

Ramsey Nasr

Nocilla-trilogie

Agustín Fernández Mallo

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 10, DECEMBER 2021

De heen-en-weerbrief

Gerda Dendooven

Een wonderprachtig dier

Britta Teckentrupp (ill.)

Elke rimpel een verhaal

David Grossman, Ninamasina (ill.)

Het strand

Sol Undurraga

Uit het niets

Aline Sax

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri