Adolescenten

JEUGDBOEKEN NR. 7, DECEMBER 2015

Joyce Pool: Kate Howard: Bloedlijn

door Henk Van Viegen

De vijfde vrouw van Henry VIII, Catherine (Kate) Howard, was niet heel belangrijk voor de geschiedenis van Engeland. Ze heeft in haar korte (slechts achttien maanden) bestaan als koningin nergens haar stempel op kunnen drukken en geen kind op de wereld gezet. Dat was ook helemaal niet nodig, want er liep al een gezonde troonopvolger (Edward) rond op het hof, die ook nog twee, eveneens gezonde, halfzussen (Elisabeth en Mary) had. De koning was simpelweg gek op haar vrolijke verschijning (‘roos zonder doornen’), die bovendien scherp afstak tegenover de saaie vrouw die Cromwell voor hem meegenomen had van het vasteland: Anna van Kleef.

De reden dat er desondanks veel aandacht aan haar geschonken wordt in films en romans is het feit dat je er zo prachtig het hofleven met z’n machtsspelletjes en intriges mee kan laten zien. Het leeftijdsverschil tussen Catherine en de koning alleen al is een aanleiding voor roddels, er zijn affaires in verleden en heden, er lopen figuren rond die haar persoon willen inzetten voor de strijd tussen de protestanten, de nieuwe protestanten en de katholieken, en er is de uiteindelijke onthoofding. In een stroom van romans is ze (hoofd)personage, recentelijk nog in The Confessions of Katherine Howard (2010 – vert. Bekentenissen van een koningin, 2012) van Suzannah Dunn, The Unfaithful Queen: A Novel of Henry VIII's Fifth Wife (2012) van Carolly Erickson en Gilt (2012) een young adult-roman van Katherine Longshore. Het is dan natuurlijk wel zaak je te onderscheiden, want waarom zou je nóg een boek over Catherine op de markt gooien. Dat kan bij voorbeeld door een fictioneel karakter naast haar te zetten, zoals Longshore doet, een beste vriendin. 
Joyce Pool, ervaren schrijfster van historische boeken, neemt een bestaand personage, Joan Bulmer, enige tijd hofdame van Catherine. Er is een flinterdunne psychologische motivering: Kate als eenzaam meisje, zonder moeder en verwaarloosd door haar vader, maar zo probeert Pool haar begrijpelijker te maken, en ook onschuldiger, dan men doorgaans doet. Hetzelfde geldt voor Joan Bulmer. In de meeste kronieken, boeken en films komt die er niet te best vanaf. Omdat ze weet heeft van Kates vroege romances, en zelfs huwelijksbelofte aan haar vriend Francis, chanteert ze zich naar de functie van hofdame. Ook zou ze Kate verraden hebben. Dit omzeilt Pool door haar in een vroeger stadium gouvernante van Kate te maken bij haar grootmoeder (die haar moet klaarstomen voor een interessant huwelijk) en haar direct mee te laten gaan naar het hof. Als de beschuldigingen richting Kate zich opstapelen, blijft Joan bij Pool solidair. Veel meer dan een traditionele historische avonturenroman levert het allemaal niet op. Met een hoop getut van meisjes (en, o jee, jongens/mannen op de kamer) in hun jonge jaren in het tweede deel van het boek, wat het gevaarlijk dicht bij een damesromannetje brengt, of een ouderwetse roman voor oudere meisjes. De uitgeverij presenteert het op het omslag als Pools eerste roman voor volwassenen, maar op de site als Young adult-titel (ook in de boekhandel is het boek daar te vinden).
 
Pas in de latere hoofdstukken, aan het hof en richting onthoofding, krijgt het boek de nodige humor en vaart. Intussen is Joan meer hoofdpersoon dan Kate, maar het boek is commercieel handig naar de laatste genoemd, met dat dreigende van de tweede titel, die al vroeg in het boek een mooie vooruitwijzing naar het lot van Kate en de machtsspelletjes aan het hof oplevert. Joan is het ook die meteen in de enigszins hysterische proloog alle schuld op zich neemt. Maar de vader van Joan en de lezer weten: tegen de intriges van het hof en de adel vechten, is vechten tegen de bierkaai.
 
Voor de liefhebbers: in de eerste helft van de vierde serie van The Tudors (2007-2010) kun je Joan volgen, en de verschillen zien met het personage dat Pool opvoert.
 
Rotterdam : Lemniscaat 2015, 271 p. ISBN 9789047707424 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 5, MEI 2023

Bloot verder

Jan Vanriet

De glazen tuin

Tatiana Ţîbuleac

Hoe ik de vissen ontmoette

Ota Pavel

Lege kasten

Maria Judite De Carvalho

Vrijetijdsgedichten

Lamia Makaddam

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 5, MEI 2023

Duizend & ik

Yorick Goldewijk, Yvonne Lacet (ill.)

Kijk dan toch!

Elvis Peeters, Sebastiaan Van Doninck (ill.)

Lieve vriendin

Paul Verrept, Tim Van den Abeele

Mensendieren

Yoko Heiligers

Water is voor vissen

Puck Koper

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri