Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 12, NOVEMBER 2016

Jean Reidy, Leo Timmers (ill.): En dat doen we dus

door Ine Muys

4+ - Talrijke prentenboeken over de bedrijvigheid op het bouwterrein en de boerderij vinden vandaag hun weg naar de jongste lezers. Betreurenswaardig genoeg inspireert dergelijk thema nog geregeld tot genderstereotypering. In de reeks Boer Boris en in Opa bouwt een monstertruck (Steve Goetz & Eda Kaban, 2016) schopten respectievelijk een jonge landbouwer en een muzikale opa het tot hoofdpersonage. Kom uit die kraan!! draait om het kattenkwaad van de kranige Bart.

Sommige auteurs kiezen echter voor een neutralere invalshoek door het mannelijke imago van hun werf en voertuigen af te zwakken. In Slaap maar fijn, bouwterrein (Sherri Duskey Rinker & Tom Lichtenheld, 2016) worden de slaaprituelen van antropomorfe trucks belicht en in Feest voor de machines (Edward van de Vendel, Liesbeth de Stercke, 2016) zijn het diverse dieren die zich aan het stuur wagen. De laatste jaren is het vooral Leo Timmers die het ene na het andere vehikel op zijn lezers loslaat. En met succes. Onder de titel ‘Renny goes to Hollywood’ kondigde hij in een blog op jeugdliteratuur.org de filmadaptatie van Meneer René (2012) aan. Behalve een wondermobiel ontwierp Timmers onder andere De kar van de koning (2012), een raket voor Franky (2014) en een garage voor Gust (Garage Gust, 2015). Ook in deze prentenboeken worden steevast mannelijke hoofdpersonages —zij het in dierengedaante— opgevoerd.

Voor zijn nieuwste werk En dat doen we dus stippelt Timmers samen met eerdere partners Jean Reidy en Bart Moeyaert (auteur en vertaler van Wij samen op stap, 2013) een gelijkaardig pad uit. Alleen is het ditmaal een muisje in rok dat het roer in handen neemt. Van meet af aan blijkt hoe illustratie en tekst elkaar aanvullen. Timmers’ spreads gonzen van de activiteit en mocht Moeyaerts eerste zinnetje er niet op gealludeerd hebben, dan had de lezer haar misschien over het hoofd gezien (eigen cursivering):

Op maandag  gaan we
aan de slag daar is de baas
zij heeft een plan.

Telkens is het weer zoeken naar de plek waar de teamleidster zich heeft opgesteld. Probeer in een crew met werkkrachten als een krokodil, een gorilla, een olifant en een giraffe maar eens overeind te blijven. Mede dankzij een megafoon of een fluitje laat muisje zich echter niet platwalsen. Wel breekt het angstzweet haar uit wanneer het even fout dreigt te lopen. Met poten voor de ogen kijkt ze toe hoe de lange giraffe het evenwicht tracht te bewaren. Niettemin weet de muis haar mannetjes met succes langs modderpoelen en betonkuipen te leiden.
 
De tekst vestigt niet alleen de aandacht op een vrouwelijke protagonist, maar bepaalt ook de algehele structuur van het verhaal. Via korte zinnetjes wordt de lezer op de hoogte gebracht van de volgende dagtaak:
 
Op dinsdag  
gaan we voort
met de klus stort hier het beton
en dat doen we dus.
 
Dergelijke eenvoudige en ritmische zinnen verlenen het prentenboek dynamiek en zorgen ervoor dat de lezer inzicht verkrijgt in de bouwvorderingen, of algemener het overzicht bewaart. Want ook Timmers’ illustraties ademen vitaliteit of zelfs gejaagdheid, maar tegelijkertijd houden ze de blik van de lezer geruime tijd vast. Zowel de personages als hun omgeving werden gedetailleerd uitgewerkt. Wie naar voorbeeld van de dieren met grote ogen naar het bouwterrein kijkt, komt niet alleen een mogelijk resultaat op het spoor, maar ook de terugkerende visuele grapjes. Zo vindt de familie mol een tijdelijk onderkomen in het hoopje aarde van gorilla’s laadbak en vliegt een lieveheersbeestje een gestipte betonmolen tegemoet. Na al het geploeter en gegraaf volgt ten slotte een weekendje vrijaf: de werklieden ruilen de fluovest in voor hun chiqueste kostuum en genieten samen met de buurtkinderen van het eindresultaat. Lezers delen in de feestvreugde dankzij alweer een speelse en kleurrijke zoekprent.  
 
Amsterdam : Querido 2016, 28 p. : ill. Bewerking van Busy builders. Busy week door Bart Moeyaert. ISBN 9789045119472

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2024

Binnen in de aarde is een berg

Hester Knibbe

De zomers

Ronya Othmann

Het mensenschip

Autran Dourado

Onze James. De vrouwen van Ensor

Jan Bultheel, Eric Min (nawoord)

Woestijnpassages

Emmelien Kramer

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2024

Een toren van tijgers

Lizette de Koning, Gareth Lucas (ill.)

Eenbeen

Thijs Goverde

Roofvogels. De mooiste en machtigste dieren in de lucht

Walter De Raedt, Joris De Raedt (ill.)

Salto

Arndís Thórarinsdóttir, Linde Faas (ill.)

Springlevend

Saskia de Bodt

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri