Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 2, FEBRUARI 2017

Marieke van Ditshuizen: Oma’s hoofd is versleten

door Jan Van Coillie

4+ - Fien en haar oma zijn dikke vrienden, het liefste spelen ze samen indiaantje. Maar op een dag kan oma de weg naar huis niet meer vinden en snel wordt duidelijk dat ze steeds meer vergeet. Fiens moeder probeert uit te leggen wat er aan de hand is. Oma’s hoofd is versleten omdat het zo oud is, net als Fiens teddybeer. Alleen kon die nog genaaid worden, aan oma’s dementie kan zelfs de dokter niets doen.   
Van Ditshuizen typeert oma’s voortschrijdende dementie op een voor kinderen duidelijke manier, met kleine maar sprekende details zoals het plotselinge staren of oma’s onverklaarbare boosheid. Het beeld is duidelijk positief ingekleurd: oma straalt in het home waar ze naartoe verhuist en ook als ze doodziek is, glimlacht ze nog of doet ze toch iets wat daarop lijkt. Terwijl het verhaal je wel nog kan beroeren, laten veel van de illustraties je koud. Dat komt doordat zowel de gezichtsuitdrukkingen als de houdingen er meestal bevroren of verstijfd uitzien.
 
Ook de stijl kan de lezer zelden verwarmen. De verwoording is weliswaar helder, maar zelden sprankelend. Daarvoor staat die te duidelijk in dienst van de informatie, zoals in het volgende fragment:  
 
‘Oma wordt zelfs steeds zieker. De dokter noemt het ‘dementie’. Het betekent dat oma niet meer alles kan onthouden. Soms weet ze bijvoorbeeld niet meer waar ze woont, waar Fiens school is of hoe ze naar de supermarkt moet lopen.’
 
Oma’s hoofd is versleten maakt dementie zonder twijfel bespreekbaar voor kinderen. Een originele of indringende kijk op de ziekte biedt het boek echter niet.
 
Amsterdam : Ploegsma 2016, [26] p. : ill. ISBN 9789021676333 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 5, MEI 2023

Bloot verder

Jan Vanriet

De glazen tuin

Tatiana Ţîbuleac

Hoe ik de vissen ontmoette

Ota Pavel

Lege kasten

Maria Judite De Carvalho

Vrijetijdsgedichten

Lamia Makaddam

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 5, MEI 2023

Duizend & ik

Yorick Goldewijk, Yvonne Lacet (ill.)

Kijk dan toch!

Elvis Peeters, Sebastiaan Van Doninck (ill.)

Lieve vriendin

Paul Verrept, Tim Van den Abeele

Mensendieren

Yoko Heiligers

Water is voor vissen

Puck Koper

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri