Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 7, JULI 2018

Nelleke Verhoeff: Baas van iets groots

door Ine Muys

3+ - Nelleke Verhoeff begon haar carrière als theaterperformer, en dat merk je in haar levendige tekenstijl. Voor de dichtbundel Er is iets aan de kip met je hand (2017) van Geert De Kockere maakte ze expressieve dierenportretten van geschoeide kippen en katten en via haar website kan je prints en postkaarten met beweeglijke en besnorde figuren bestellen. In sommige van haar boeken is theater ook het centrale thema. Verhoeff maakte illustraties voor het theaterleesboek Allemaal theater! (2017) en ook haar eerste eigen prentenboek Baas van iets groots (2018) speelt zich gedeeltelijk op het podium af.
 
Samen met zijn beste vriend Mier woont kleine Muis een circusvoorstelling bij. Muis is diep onder de indruk van de leeuwentemmer. Een kleine kikker die zo’n grote leeuw te baas kan, verdient volgens hem een luid applaus. Meteen na de show besluit Muis dat hij zelf ook heer en meester wil worden. Misschien niet over een leeuw, maar wel over iets groots. Diezelfde avond kan Muis de slaap maar niet vatten. Tevergeefs probeert hij de nacht te temmen, zodat de dag spoedig aanbreekt:
 
‘‘Slaap, maan! Hoor je me? Slaap!’
De enige die in slaap valt, is kleine Muis zelf’.
 
’s Ochtends trekt Muis erop uit om bevelen uit te delen. Maar onderweg ontdekt hij wederom dat natuurverschijnselen zich niet laten commanderen. De bomen willen niet gaan zitten, en de wind wil niet gaan liggen. Na een storm op zee merkt Muis de aanwezigheid van Mier op. Met z’n tweeën bedenken ze een groots plan, waarvoor ze op de steun van een kolonie vrienden zijn aangewezen.
 
Verhoeff maakt overwegend conventionele verhaalkeuzes. Het prentenboek kent een traditioneel verloop, waarbij een egocentrische Muis zich na herhaaldelijke pogingen tot een amicale leidersfiguur ontpopt. Maar Verhoeff zorgt ook voor een licht ironische kwinkslag. Van meet af aan suggereert ze dat Muis al die tijd al over iets groots beschikte. Beste vriend Mier stond altijd al voor hem paraat. Muis zag het alleen niet.
 
Baas van iets groots overtuigt echter vooral als bijzonder expressief prentenboek. Naar goede gewoonte zet Verhoeff zwierige en kleurrijke personages neer met rood aangelopen wangen. Op de eerste spread treedt een machtig uitziende leeuw op de voorgrond. Dankzij gelig-blauwe manen en een hypnotiserende blik krijgt dit circusdier de allure van een farao. Ook het hoofdpersonage maakt een krachtige indruk. Muis zou een neefje van de iconische Mickey kunnen zijn. Zijn kop ziet eruit als een gipsen masker waartegen zijn rode oren scherp afsteken en op hachelijke momenten vallen Muis’ ogen bijna uit hun kassen. Het decor daarentegen mist af en toe pit. Het is jammer dat de energieke Muis op de cover in een wat duf bos wordt afgebeeld.
 
Verhoeff werkt zich dankzij een zwierige lijnvoering en een doordacht kleurenpalet in de kijker. In 2017 won ze de illustratiewedstrijd ‘Picture This’ van Lemniscaat en International Centre for the Picture Book in Society. Vervolgens stelde ze als finaliste van Silent Book Contest 2018 haar boek ‘Concerto’ voor op de Bologna Kinderboekenbeurs. Ik ben alvast benieuwd wat ze nog meer in haar mars heeft.
 
Nelleke Verhoeff: Baas van iets groots, De Eenhoorn, Wielsbeke 2018, [28] p. : ill. ISBN 9789462912847 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2024

Binnen in de aarde is een berg

Hester Knibbe

De zomers

Ronya Othmann

Het mensenschip

Autran Dourado

Onze James. De vrouwen van Ensor

Jan Bultheel, Eric Min (nawoord)

Woestijnpassages

Emmelien Kramer

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2024

Een toren van tijgers

Lizette de Koning, Gareth Lucas (ill.)

Eenbeen

Thijs Goverde

Roofvogels. De mooiste en machtigste dieren in de lucht

Walter De Raedt, Joris De Raedt (ill.)

Salto

Arndís Thórarinsdóttir, Linde Faas (ill.)

Springlevend

Saskia de Bodt

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri