Vanaf zes jaar

JEUGDBOEKEN NR. 11, DECEMBER 2018

Timothée de Fombelle, Isabelle Arsenault (ill.): Majoor Rosalie

door An-Sofie Bessemans

We kennen Timothée de Fombelle als de auteur van schitterende, lijvige en uitbundige avonturenreeksen als Tobie Lolness en Vango. Majoor Rosalie is daarentegen een klein vierkant, ingetogen, geïllustreerd boekje van nog geen pinkbreedte dik.
 
Rosalie is vijf jaar en mag achteraan de klas, half verstopt tussen de jassen, zitten tekenen terwijl de grote jongens les krijgen en haar moeder in de fabriek oorlogsmunitie helpt produceren. Haar vader vecht met de Fransen aan het front, waarvan de meester met één arm is teruggekeerd. Rosalie denkt over zichzelf als een soldaat met een missie. En die heeft te maken met de brieven van aan de linie die mama ‘s avonds voorleest.
 
In dit boekje, dat via een klein verhaal een grote oorlog gedenkt, herkennen we De Fombelles hand voor het portretteren van momenten van geborgenheid, eenzame vastberadenheid en een schrander hoofdpersonage. Uit de beelden die hij oproept, spreekt een eenvoudig maar doeltreffend gevoel voor taal en sfeerschepping: boterhammen die mama in een zakdoek heeft geknoopt, papa die paardjes tekent in de wasem op het raam, een meester die naar houtvuur en koffie ruikt, het drinken van melk met suiker bij mama onder een dekentje in de keuken terwijl de sneeuw je binnenshuis houdt. Ondanks Rosalies bewuste aandacht en opmerkzaamheid verstrijkt de tijd voor de personages en de lezer bijna gezapig. Maar al krijg je via Rosalie amper een beeld van de ellende en de volwassen belangen die er spelen, de oorlog is volop aan de gang en dichterbij dan soms lijkt.
 
De Fombelle levert een kleinood af waarin de illustraties van de Canadese Isabelle Arsenault perfect de sfeer van het verleden vertolken. Rosalie en haar mama doen qua lijnvoering en tinten wat denken aan de personages van Merel Eyckerman. Vrij spaarzaam zet Arsenault oranjerozeroodtinten in en hier en daar een toets blauw. De vurige tinten benadrukken zowel de kracht van Rosalie en haar mama als de genegenheid voor Edgar, ‘die in hetzelfde kamp zit’. De Fombelle past de oorlogstaal hier goed in de gesprekken en de gedachten van de kinderen. Het wervelende dat we kennen uit zijn avonturenromans is hier terecht nergens te bespeuren. Al zit in dit kleine verhaal ook wel het hem kenmerkende verrassingseffect en vallen zoals altijd de puzzelstukjes netjes in elkaar.
 
De gedachten en plannen van de ondernemende Rosalie lijken niet die van een vijfjarige, maar zullen oudere lezers ontroeren, net als het einde. Het houdt de herinnering aan de Grote Oorlog op een intimistische en ingetogen manier mee levend.
 
Timothée De Fombelle: Majoor Rosalie, Querido, Amsterdam 2018, 64 p. ISBN 9789021414881. Vertaling van Captain Rosalie door Eef Gratama. Distributie L&M Books 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2024

Binnen in de aarde is een berg

Hester Knibbe

De zomers

Ronya Othmann

Het mensenschip

Autran Dourado

Onze James. De vrouwen van Ensor

Jan Bultheel, Eric Min (nawoord)

Woestijnpassages

Emmelien Kramer

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2024

Een toren van tijgers

Lizette de Koning, Gareth Lucas (ill.)

Eenbeen

Thijs Goverde

Roofvogels. De mooiste en machtigste dieren in de lucht

Walter De Raedt, Joris De Raedt (ill.)

Salto

Arndís Thórarinsdóttir, Linde Faas (ill.)

Springlevend

Saskia de Bodt

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri