Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2019

Enzo Pérès-Labourdette: Wat ik de bomen wil vertellen

door Sofie Brants

4+ - Wat ik de bomen wil vertellen begint in het bos, waar iedereen in een diepe slaap is, behalve de ganzen en het kleine Boompje. De ganzen beginnen aan hun jaarlijkse trektocht naar het noorden en nemen Boompje op sleeptouw. Boompjes gezicht met blozende wangen, armen, benen en kleurrijke takken als weelderige haardos maken dat hij in gedaante wel iets weg heeft van een mens.     

In hun lange reis naar het noorden doorkruisen Boompje en de ganzen verschillende landschappen. Enzo Pérès-Labourdette illustreert in zijn gekende stijl met waterverf en laat dezelfde kleuren in diverse tinten zachtjes in elkaar overlopen. Anders dan zijn illustraties in Anne, het paard en de rivier (2017) en Paul Poiret (2017) zijn de tekeningen in dit boek minder gedetailleerd, maar daarom niet van ondergeschikt belang. Het respect voor de onschatbare waarde van de natuur uit zich in de eenvoud van de kleurschakeringen in elk landschap.
 
‘Golven van kleur dansen aan de hemel.
“Het noorderlicht!” gakken de ganzen.
“We zijn er bijna, bijna!”’
 
Het noorderlicht krijgt op een prachtige wijze vorm in de illustraties en de auteur bewijst dat hij rust kan creëren door slechts enkele tinten per pagina te gebruiken. De plots drukke bladspiegel verraadt dan weer de ernst van de smeltende gletsjer: het ijs barst en de dieren vliegen in het rond. Het beeld waarin Boompje en de dieren zich angstvallig proberen vast te klampen aan de ijskappen is pijnlijk reëel en schetst de dramatische gevolgen van de opwarming van de aarde.
 
‘“Waarom smelt het ijs?” vraagt Boompje.
De dieren weten het niet. “Het eiland is het eiland niet meer,” bromt de ijsbeer.’
 
Zonder belerend op te treden, toont de auteur de realiteit van de stijgende temperaturen in het noordpoolgebied en het effect hiervan op de natuur. Boompje is de verpersoonlijking van kinderen die vragen zullen stellen rond dit thema. Uitleg is hier en daar nodig, want het boek geeft bewust geen verklaring mee zodat kinderen geprikkeld zullen worden om zelf na te denken over de gevolgen van de klimaatverandering.
 
De titel wordt duidelijk in het slot wanneer Boompje weet wat hij moet doen: hij moet de bomen in het bos vertellen wat hij in het noorden heeft gezien. Impliciet volgt hier toch een boodschap: praten over de toestand op de noordpool is nodig om de bewustwording over de klimaatopwarming aan te wakkeren, ook bij jonge kinderen.
 
Dit is het tweede boek van Pérès-Labourdette waarbij hij zowel tekst als beeld zelf verzorgt. De auteur ontving in 2016 de Fiep Westendorp Stimuleringsprijs voor beginnende illustratoren en maakte hiermee een reis naar het meest noordelijke dorp op aarde, Ny-Ålesund in Spitsbergen, waar hij meeliep met wetenschappers die de ganzennesten op het pool-eiland in kaart brengen. Deze ervaring gebruikte hij als inspiratie voor Wat ik de bomen wil vertellen.  
 
De verandering van het klimaat wordt nog vaak gezien als een ingewikkeld dilemma dat enkel bespreekbaar is onder volwassenen. De boeken rond dit thema die geschikt zijn voor jonge kinderen zijn dan ook schaars. Wat ik de bomen wil vertellen is een uitermate geschikt boek om de dialoog met jonge kinderen aan te gaan in de hoop dat zij Boompjes voorbeeld zullen volgen.
 
Enzo Pérès-Labourdette: Wat ik de bomen wil vertellen, Leopold, Amsterdam 2018, 32 p. : ill. ISBN 9789025873165. Distributie Standaard Uitgeverij 

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri