Vanaf negen jaar

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2019

Ben Handicott, Lucy Letherland (ill.) : De atlas van wereldwonderen

door Eline Van laethem

9+ - Net als in onder andere De grote atlas van dinosaurussen en De grote dierenatlas neemt illustrator Lucy Letherland ons in De atlas van wereldwonderen mee op een wervelende visuele wereldreis. Deze keer niet om bijzondere diersoorten voor te stellen, wel om ons te overtuigen van de schoonheid van dertig spectaculaire wereldwonderen. Ben Handicott, auteur van verschillende reisboeken voor Lonely Planet, neemt de beschrijvingen voor zijn rekening.  
 
De grote, rijk geïllustreerde atlas opent met een aanschouwelijke wereldkaart waarop te zien is waar de besproken wonderen zich bevinden. Daarna volgen zes overzichtelijke hoofdstukken die je meenemen naar de verschillende continenten. Zowel kleppers als het Colosseum en de Piramide van Cheops, als iets minder bekende pareltjes zoals de Kilaueavulkaan en de Grote Moskee van Djenné komen aan bod. Het boek sluit af met enkele zoekopdrachten, die je op een speelse manier aansporen de wereldreis nog eens te hervatten. Achterin staat ook een index, zodat je je favoriete wonderen snel en gemakkelijk kunt terugvinden.
 
Lucy Letherlands prachtige, gedetailleerde tekeningen, die telkens een dubbele bladzijde beslaan, zijn kleurrijk, en hier en daar zitten er kleine grapjes in verstopt die jonge lezers zeker zullen aanspreken. Een woestijnleguaan met zonnebril geniet van het warme weer in Death Valley, terwijl een avontuurlijke lama in Machu Pichu zich waagt aan een parachutesprong. Omdat de illustraties telkens een panoramisch beeld van de omgeving tonen, word je meegezogen in de pracht van de wonderen, alsof je zelf ter plaatse bent.  
 
Ook de vertelstem – die beschrijft welke sensaties gepaard gaan met bepaalde waarnemingen – neemt je op sleeptouw:
 
‘Het gebouw is al groots en mooi aan de buitenkant maar als je onder de koepel staat, is het adembenemend! Licht komt door de gewelven heen en er ontstaat een mystieke sfeer door de altijd brandende kaarsen.’

Waar het schoentje bij deze atlas wat wringt, is de tekst. Elk wonder wordt in de hoek van de bladzijde vergezeld van een korte omschrijving. Deze omschrijvingen zijn oppervlakkig, maar bevatten voldoende basisinformatie om de wonderen te identificeren. De algemene uitleg wordt ook telkens aangevuld door enkele extra feiten die in kleine, soms onopvallende letters tussen en over het – vaak donker getinte – beeldmateriaal zijn verspreid. Dit zorgt er echter voor dat het geheel op bepaalde plaatsen wat wanordelijk of onduidelijk overkomt.

Daarnaast zijn er in de korte teksten meerdere schrijf- en drukfouten blijven staan. In bepaalde zinnen staan er bijvoorbeeld extra woorden die er niet hadden mogen staan (‘daardoor werd het gebouw bekend stond als het “kasteel van de sprookjeskoning”’), terwijl er in andere zinnen net essentiële woorden ontbreken, zoals een onderwerp of voorzetsel (‘vanaf het dek van je schip zie ijsschotsen, zeevogels en dolfijnen’). Ook fouten als ‘de Chinesse Muur’ en ‘bouwerken’ doen afbreuk aan de kwaliteit van het boek. Het lijkt er bovendien op dat de vertaler, Mascha de Vries, de teksten over het algemeen te letterlijk heeft vertaald vanuit het Engels, waardoor zinnen vaak stroef lopen.

De atlas van wereldwonderen is vooral op visueel vlak sterk en slaagt erin een boeiende reis uit te stippelen langs mooie landschappen, iconische (en minder iconische) gebouwen en adembenemende natuurfenomenen. Bovendien wordt de lezer door de bondige beschrijvingen aangespoord zijn favoriete wonderen zelf verder te verkennen.

Ben Handicott, Lucy Letherland: De atlas van wereldwonderen, Rubinstein, Amsterdam, 96 p. ISBN 9789047626046. Vertaling van Atlas of adventures: wonders of the world. Distributie Pelckmans Uitgevers

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri