Adolescenten

JEUGDBOEKEN NR. 6, JUNI 2020

Mel Darbon: Rosie hartje Jack

door Martina van der Logt

'Ik ga Jack zoeken. Ik kan het. Ik ben Rosie.'

15+ - Rosie mist haar vriendje Jack, die weg is gestuurd naar een instelling vanwege een geweldige uitbarsting. Ze appt hem, maar haar berichten komen niet aan. Rosie komt er, als ze een discussie tussen haar ouders opvangt, achter dat haar vader al een tijdje brieven achterhoudt die Jack aan haar heeft geschreven. Haar vader vindt dat het beter is als Rosie en Jack elkaar niet meer zien, dat zij Jack vergeet. Een onderschatting van Rosie en de intensiteit van haar liefde voor Jack. Rosie wordt zo boos dat zij besluit, zonder haar ouders in te lichten, stiekem naar Jack toe te gaan. Ze wil hem zien, hem vertellen dat ze van hem houdt.
 
Er volgt een reis door Engeland die op alle mogelijke manieren tegenzit. Rosie is een goed voorbereide meid, maar tegen het uitvallen van treinen door sneeuw, een diefstal en zelfs een oplichter die haar de prostitutie in probeert te lokken, is zij niet opgewassen. We leren de mensen te bekijken door de ogen van Rosie. Soms vriendelijk en betrouwbaar, soms ogenschijnlijk aardig maar waarvan de lach de ogen niet bereikt en vaker afkerend, egoïstisch of ronduit gemeen. Rosie wordt door volwassenen geholpen. Zij zijn bezorgd om haar. De jongeren in het boek zijn over het algemeen onverschillig. Ze lachen haar uit, behandelen haar slecht of willen haar maar mondjesmaat helpen (als het past in hun eigen schema en leven). De onschuldige en lieve Rosie die door wrede mensen steeds verder van haar eigenlijke doel verwijdert en steeds meer gevaar loopt, deed me in zekere zin dan ook denken aan het verhaal van Jamie Bulger. Gelukkig loopt het met Rosie beter af.
 
Rosie hartje Jack is een bijzonder en inclusief verhaal over Rosie, een meisje met het Syndroom van Down, dat op zoek gaat naar haar vriendje. Wat het vooral bijzonder maakt, is dat we niet alleen over een hoofdpersoon met Down lezen, maar ook meegenomen worden in de binnenwereld van Rosie. Zij vertelt het verhaal namelijk zelf als ik-persoon. Mel Darbon gebruikt simpele zinnen in de tegenwoordige tijd, die vooral direct beschrijven wat er gebeurt en wat Rosie ziet. Regelmatig word je er, voor het geval je het even vergeten was, door de aan elkaar geplakte woorden ('jadankjewel' of 'waargaanwenaartoe') weer aan herinnerd dat Rosie Down heeft. Wat zij doet, ziet en zegt is zonder poespas, maar wat zij voelt wordt met prachtig beeldend taalgebruik beschreven en af en toe mogen we zelfs met Rosie mee in haar fantasiewereld. In cursief lettertype maken we uitstapjes naar prachtige dagdromen die Rosie heeft over haar toekomst of over haar herinneringen:
 
'Aan de andere kant van de tunnel is een heel groot plaatje in een cirkel van vlinders en bijen. […] De kleuren schilderen regenbogen in mijn hoofd. Ik doe mijn ogen dicht en laat de man in mijn hoofd zingen. Droom-Jack houdt mijn hand vast en draait me in het rond.  […] Hij lacht blij. Ik ben dansende ik. Ik ben vrij. Ik ben Rose. Ik zwaai naar Jack en lach met hem mee.'
 
In de basis is Rosie hartje Jack een klassiek Young Adult verhaal à la Romeo en Julia. Een verboden liefde, een tiener die zich afzet tegen de wil van zijn of haar ouders en een zoektocht naar deze liefde en tegelijk zichzelf. Combineer dat met een roadtrip en je zit wat Young Adult betreft al in de goede trein. Het grote en bijzondere verschil zit hem in de prachtig neergezette Rosie. Een mooi mens met doorzettingsvermogen en dapper tot de kern. Rosie gebruikt gedurende haar tocht affirmaties die haar steeds weer de moed geven door te gaan, waar ze het spannend vindt en bijna zou willen opgeven. De woorden 'Ik ben zelf-stan-dig.' komen dan ook regelmatig terug.
 
Als lezer ben je bezorgd om Rosie. Je overziet de gevolgen van haar acties en je voelt snel aan welke gevaren er voor haar dreigen. Dat maakt dat je het boek af en toe weg wilt leggen en weg wilt kijken. Rosie is herkenbaar voor de lezer. Wanneer zij bijvoorbeeld baalt van de trein die uitvalt door de sneeuw: 'Waarom moesten de treinen nou uitvallen? Thuis word ik blij van sneeuw. Deze sneeuw ben ik allang zat.' Zij, als hoofdpersoon, draagt het verhaal en daarmee heeft Mel Darbon een krachtig boek neergezet voor mensen met syndroom van Down en misschien nog wel meer voor de jonge lezer die geen Down heeft. Bewustwording krijgen van de binnenwereld van de ander waar weinig plaats voor is in de leefwereld van de gemiddelde tiener (of volwassene) is dan ook van onschatbare waarde en Rosie hartje Jack is een parel.
 
Mel Darbon: Rosie hartje Jack, Blossom Books, Utrecht 2019, 284 p. Vertaling van Rosie loves Jack door Merel Leene. ISBN 9789463491884. Distributie L&M Books

deze pagina printen of opslaan



ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri