Vanaf negen jaar

JEUGDBOEKEN NR. 8, SEPTEMBER 2020

Benjamin Read, Laura Trinder: De brief om middernacht

door Goedele Ghijsen

9+ - Benjamin Read en Laura Trinder werkten eerder al samen als schrijversduo van strips. Met De brief om middernacht maakten ze de overstap naar leesboeken. Dit eerste deel van een trilogie is gebaseerd op hun debuut in de stripwereld: Night post. In die strip beeldde het duo al uit wat er allemaal gebeurde in de nachtpost van Londen, die ook in dit verhaal een belangrijke rol speelt. 

Rond middernacht wordt er bij Emily thuis een brief afgeleverd door een bizar figuur. Haar moeder vertrekt onmiddellijk. Hoewel ze belooft snel terug te zijn, blijft ze toch meer dan een week weg. Emily’s vader gaat haar achterna en laat Emily alleen thuis achter. Als de griezelige man van de brief Emily wil komen ophalen, beslist ze om haar ouders te gaan zoeken. Dankzij een sleutel die ze thuis vond, slaagt ze erin om tijdens een achtervolging door een magische deur te ontsnappen. Via de nachtpost komt ze terecht in een Londen dat eruit ziet als in 1859 en waar de nacht voor eeuwig duurt.
 
Emily ontdekt dat haar ouders altijd een dubbelleven geleid in deze parallelle stad. De vreemdste wezens bevolken het nachtelijke Londen. Sommigen zijn reusachtig, anderen minuscuul. De ene is monsterachtig, de andere ziet er iets menselijker uit, als personages in een droom die bij toeval bij elkaar terecht gekomen zijn. In deze nachtwereld moet Emily op zoek naar wezens die ze kan vertrouwen en haar helpen met de speurtocht naar haar ouders. Tijdens die zoektocht komt ze terecht in de strijd tussen goed en kwaad. Hoewel ze eerst vastbesloten is om zich niet in dat conflict te mengen en zodra ze haar ouders terug gevonden heeft gewoon terug naar huis te keren, kan ze na verloop van tijd natuurlijk niet anders dan haar nieuwe vrienden helpen.
 
Het verhaal is vlot geschreven. De vertelstem recht uit het hoofd van een tiener zorgt vaak voor een humoristische noot. Daarnaast hebben Read en Trinder een fantasy-wereld gecreëerd die net iets anders is dan in andere fantasyverhalen. Het nachtvolk kent bijvoorbeeld wel magie, maar gebruikt geen toverspreuken. De personages krijgen toverkracht door het luisteren naar muziek, het lezen van boeken of door op te komen voor wat ze zelf willen. Origineel is ook dat deze wereld niet door machtige mannelijke tovenaars geleid wordt, maar door vrouwen die elkaar bestrijden. Daarnaast is het leuk voor de lezer dat bekende gebouwen van Londen zoals de Big Ben een rol spelen in de nachtwereld van De brief om middernacht.
 
Benjamin Read & Laura Trinder: De brief om middernacht, Leopold, Amsterdam 2020, 290 p. ISBN 9789025878962. Vertaling van The Midnight Hour door Marie Lotte Hagen. Distributie Standaard Uitgeverij 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 9, OKTOBER 2020

De Ghanese diaspora in het werk van Yaa Gyasi

Ontworteling en identiteit

De opgang

Stefan Hertmans

Het hele leven

Bart Moeyaert, Peter Van den Ende (ill.)

Het huis met de kersenbloesem

Sun-mi Hwang

Het leven speelt met mij

David Grossman

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 9, OKTOBER 2020

De lijst van dingen die niet zullen veranderen

Rebecca Stead

Dier vrienden. Een boek vol beestige duo's

Coco & June

Het geheim van de tuin

Jan Paul Schutten, Joris Bijdendijk, Floor Rieder (ill.)

Over het werk van Joukje Akveld

Speels, scherpzinnig en met heldere inzichten

Stilte heeft een eigen stem

Ruta Sepetys

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri