Vanaf twaalf jaar

JEUGDBOEKEN NR. 1, JANUARI 2021

Dimitri Leue: Quinnie en Quinn. Purperen liefde

door Iene Bocken

12+ - Quinnie en Quinn. Purperen liefde gaat over jongeren die het moeilijk hebben en in een wereld leven waar ouderen, en dat is iedereen boven 26 jaar, een ballast vormen voor de maatschappij. De plaats waar Quinnie en Quinn opgroeien heet Felicië, afkomstig van de naam Felix en dat betekent geluk, geluk brengend, vruchtbaar. Ze leven in een wereld zonder vrijheden: geen gelach, geen muziek, geen mening, geen eigen keuze… Het leven onder het juk van een tiran.   

Als generatie Q hebben Quinnie en Quinn elkaar nooit gezien of gesproken. Tot de dag dat ze op het Plein van het Eeuwige Geluk aan elkaar gekoppeld worden. Omsingeld door de Vredesvrienden, dodelijke robotten geprogrammeerd om orde te houden met ijzeren hand, wachten de mannelijke en vrouwelijke Q55 op hun lot. De Grote Leider, Auriko Kimler, spreekt hen toe en hun leven neemt een nieuwe wending. Quinnie en Quinn zijn veertien jaar en moeten vanaf nu hun steentje bijdragen aan Felicië om de toekomst van het land verder uit te bouwen.  
 
‘Ze ging in het midden van de kamer staan. Ze had het gevoel dat de muren haar platdrukten. Bijna onhoorbaar fluisterde ze: “Laten we hier weggaan, Quinn.”
De jongen die mooier was bevonden dan een stoel, lachte. “Weggaan. Dat kan toch niet! We raken hier nooit leven uit. En, trouwens, waar zouden we heen gaan? Naar de maan? Volgens mij is Auriko ook daar de baas. Kom, kus me nu maar.” ’
 
De twee jongeren hunkeren naar vrijheid en willen ontsnappen uit een onwezenlijke wereld. De kus, die steeds weer uitgesteld wordt, waait als een lichte wind door de avonturen die het pad van Quinnie en Quinn kruisen. Ze ontsnappen ternauwernood aan de Vredesvrienden, maar raken verstrikt in het spinnenweb van de Vanger. Ze worden door het moeras der twisten gedreven om daarna de strijd aan te gaan met vier vrouwen. Een tocht langs ploffende champignons, een doodlopende stad vol ondoden, dwalende vleermuizen en een waterval van emoties brengt hen uiteindelijk naar een bestemming waar het vluchten even stopt. Quinnie en Quinn kunnen genieten van de vrijheid waarnaar ze op zoek waren. Maar blijft dit ook zo?
 
Moed, snelheid, kracht, intelligentie, manipulatie, vertrouwen, inzicht en samenwerking zijn de kernwoorden in de zoektocht naar vrijheid. Ze jagen hun dromen na tot aan het einde van de regenboog. Dimitri Leues beeldende en omschrijvende stijl laat je helemaal opgaan in de purperen wereld waardoor je het gevoel hebt zelf verstrikt te raken in een moeras vol onzekerheden. Leue schetst een irreële fantasiewereld en weeft grapjes en woordspelingen door zijn verhaal, die een verwijzing vormen naar de komende gebeurtenissen. Subtiel, doordacht en poëtisch.  
 
Als een speelse ode aan de vrijheid is Quinnie en Quinn eveneens een theatervoorstelling voor kinderen vanaf 6 jaar.
 
Dimitri Leue: Quinnie en Quinn. Purperen liefde, Davidsfonds/Infodok, Antwerpen 2020, 119 p. ISBN 9789002272301. Distributie Standaard Uitgeverij 

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri