Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 1, JANUARI 2021

Claudia Jong, Kristof Devos (ill): De wind en wij

door Jan Van Coillie

5+ - Geselecteerd worden voor een Award of Excellence in een illustratorenwedstrijd in California, het is niet niks. Intussen won Kristof Devos ook de 3x3 Merit Award in New York. Zijn illustraties voor De wind en wij zijn in de VS duidelijk niet onopgemerkt voorbij gegaan. Het maakt in elk geval duidelijk dat ze over de oceaan de branie en het lef van de illustrator weten te waarderen.   

De wind en wij
is allerminst een voorspelbaar of doorsnee prentenboek. De overwegend grijze tinten van de illustraties en de bijzonder suggestieve tekst wijken sterk af van de populaire prentenboeken in Europa of de VS. Onder andere dat afwijkende karakter maakt het boek intrigerend. Natuurlijk valt het grote formaat meteen op, net als het grijze, zachtaardige, harige monster op de voorkant. Door de wervelende herfstblaadjes vormt het een geheel met het meisje in de gele jekker dat hem/haar onbevangen aankijkt. Ook in het boek brengen zowel het meisje als de blaadjes kleur in de grijze of ijzig blauwe achtergrond.
 
Die combinatie is goed doordacht. Op het hoogtepunt van het spel tussen het meisje en het knuffelmonster nemen de geeloranje tinten het over van de grijze. De tekst drukt die climax krachtig uit: ‘We hielden ons goed vast./ We bleven waar we waren./ Zo leerden we elkaar steeds beter kennen./ En toch was alles nieuw.’ Daarop volgt een donkergrijze, dubbele pagina met enkel een kronkelende, witte lijn, met aan het eind de koffer van het meisje en eromheen opnieuw enkele blaadjes. Ze kondigt een verandering aan, waarop het meisje haar eigen weg gaat en de cirkel rond is. 

Hoe sober het verhaal ook verwoord en verbeeld wordt, het is allerminst oppervlakkig. Integendeel, het laat veel over aan de verbeelding. Waarom begint en eindigt het boek met een stipje aan de horizon, en is dat stipje op het eind hetzelfde meisje als bij het begin? Wat is de rol van het koffertje en wat zou erin steken? Is de kronkelende lijn door het boek heen de wind? Is de verteller het harige monster en staat dat dan ergens symbool voor? En welke diepere betekenis heeft het spel in het boek en het ‘uitgespeeld’ zijn? 
 
In een kort nawoord geeft de illustrator de interpretatie mee die zijn vrouw aan het boek gaf: ‘Het is mijn vrouw die me vorig jaar, tijdens een autorit, vertelt waarover dit boek gaat: over onze kinderen, over mezelf als vader, over loslaten en over duwtjes in de rug. Ze ziet wat ik niet zie.’ Het is een boeiende verklaring, maar zeker niet de enig mogelijke. Net de verschillende lagen zorgen ervoor dat het boek je meevoert als een wervelwind.
 
Claudia Jong, Kristof Devos: De wind en wij, De Eenhoorn, Wielsbeke 2020, 32 p. : ill. ISBN 9789462915121

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 10, DECEMBER 2024

Dius

Stefan Hertmans

Kruisende lijnen

Junichiro Tanizaki

Memoires van een kip. Een Palestijnse fabel

Ishaq Musa Al-Husseini

We moeten ‘misschien’ blijven denken

Esther Jansma

Wij van de Ripetta

Thomas Lieske

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 10, DECEMBER 2024

De wens, of Het ware verhaal van Titi en Tony

Tereza Horvathova , Michaela Kukovicova (ill.)

Het is rood en rond…

Jan Jutte

Ludas en Bontje

Jan Paul Schutten, Sanne te Loo (ill.)

Wie heeft Steef opgegeten?

Susannah Lloyd, Kate Hindley (ill.)

Wij, ervoor en erna

Jenny Valentine

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri