Vanaf twaalf jaar

JEUGDBOEKEN NR. 1, JANUARI 2021

Øyvind Torseter: De klusjesman. Een internationale politieke thriller

door Jan Van Coillie

12+ - De Noorse auteur Øyvind Torseter maakte furore met Het gat (De Harmonie 2016), een hoogst originele graphic novel. Daarin dook voor het eerst de figuur met het grote neusgezicht op, die later terugkwam in twee boeken als ‘Kleine Broer’ (De Harmonie 2017, 2019). Zowel in Noorwegen als in Duitsland en Nederland won Torseter intussen belangrijke literaire prijzen. Hij ontving ook de Bologna Ragazzi Award en werd genomineerd voor de Alma en de Hans Christian Andersen Prijs, de twee belangrijkste internationale jeugdliteratuurprijzen. Zijn boeken worden vooral gesmaakt omwille van de originele interactie tussen tekst en tekeningen, en de humor, met tal van knipoogjes naar sprookjes, literaire klassiekers als Ulysses en Moby Dick en beroemde kunstenaars als Picasso.   

Ook met zijn nieuwste boek mikt hij hoog, gezien de ondertitel: ‘een internationale politieke thriller.’ Een stevige of originele verhaallijn moet je echter niet verwachten, integendeel, de plot op zich is behoorlijk mager. Kleine Broer is als klusjesman in dienst bij de president. Hij doet zijn job zo gewetensvol dat hij erop mag hopen het bijzondere koffertje van de president te kunnen dragen, het koffertje waarin het rode knopje zit waarmee hij de hele wereld kan doen ontploffen. Op een dag wordt Kleine Broer overvallen door een dubbelganger die niet alleen zijn portefeuille en kleren pikt, maar ook zijn appartement en job. Als de dubbelganger er met het koffertje van de president vandoor gaat, zet Kleine Broer samen met een vrouwelijke detective de achtervolging in. Natuurlijk weten ze net op tijd het ergste te voorkomen. Het (mogelijk) romantische einde is open en verwijst speels naar James Bond.
 
Om dit boek te kunnen smaken moet je je laten meevoeren door de eigenzinnige tekenstijl en de onderkoelde humor. Torseters figuren spreken meteen aan, ook al lijken ze vluchtig met een paar pennentrekken neergezet. Fascinerend hier is de olifantenkop van de president. Verwijst die naar de olifantshuid die iemand in zo’n positie nodig heeft? En naar wie verwijst de leider van de vreemde mogendheid, hier afgebeeld als een reusachtige octopus? Onderhuidse kritiek steekt zeker in het optreden van de politie, waar Kleine Broer bitter weinig aan heeft. Maar eenvoudig zit dat niet: hoe bewijs je immers dat jouw dubbelganger een dubbelganger is, als die jouw papieren, woning en werk heeft? Uiteindelijk leidt dat ook bij Kleine Broer tot existentiële twijfel: ‘Wie ben ik?’ In de tekeningen kun je af en toe ook kleine inside jokes herkennen, zo staat in de kelder van de president een rek met ‘giften uit vreemde landen’.
 
Øyvind Torseter laat zich opnieuw opmerken als een meester in het genre van de graphic novel, al is het aandeel van het grafische hier veel sterker dan dat van de novel.
 
Øyvind Torseter: De klusjesman. Een internationale politieke thriller, De Harmonie, Amsterdam 2020, 136 p. ISBN 9789463361040. Vertaling van Altmuligmannen. Distributie Elkedag Boeken 

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri