Vanaf zes jaar

JEUGDBOEKEN NR. 2, FEBRUARI 2021

Ulf Stark, Lars Deltrap (ill.): Hoe ik de vissen leerde vliegen

door An-Sofie Bessemens

6+ - Querido en vertaler Edward Van de Vendel zijn al een tijd bezig met het heruitgeven van het werk van de Zweedse meester Ulf Stark in de reeks ‘Tijgerlezen’. Hoe ik de vissen leerde vliegen is het slot van de trilogie rond de kleine jongen Ulf. Ulf mag niet mee met zijn grote broer en hangt dan maar wat in de tuin rond bij zijn norse opa, die flink wat werk te doen heeft. Als blijkt dat Ulf zich intussen onledig houdt met het vangen van hommels, besluit opa hem een lesje te leren. De volgende dag heeft hij een waslijst aan taakjes voor zijn kleinzoon…   

In dit kleine, licht nostalgische boekje weet Stark goed de wereld van het kind te vangen: je mag nog niet veel, maar je moet wel van alles. Waar Ulf denkt onder een karweitje uit te komen omdat hij nog te klein is, vindt opa dat het tijd wordt dat Ulf laat zien dat hij ‘buskruit’ in zich heeft en niet lui is zoals zijn vader, die de hele dag op een stoel in de zon sigaretten ligt te roken. Blokken hout naar tante brengen, met een emmer melk gaan halen, het tuinbankje schilderen, met de paraplu naar de kade lopen om de andere opa op te wachten die met de stoomboot komt... Opa’s ‘slaafje’ wordt niet gespaard. Tot de andere opa zich mengt.
 
Stark wordt wel eens vergeleken met Roald Dahl en de gelijkenissen zijn inderdaad niet ver te zoeken. Stark schetst met een grote vertelkracht de personages en de situaties en laat de lezer meeleven met het personage met zijn kinderlijke, beetje naïeve blik, dat de gebeurtenissen moet ondergaan. De ene opa - nors en hardwerkend maar al met al het hart op de juiste plaats - wordt krachtig door de auteur uitgespeeld tegen de andere: een voormalig kleermaker, die bijzondere lekkernijen als varkenspootjes in gelei bij heeft voor zijn gastheer en piekfijn uitgedost met Ulf naar de composthoop trekt.
 
De personages en de verteltrant van Stark maken van gewone dingen een avontuur. Daarin lijkt de auteur op de andere opa, over wie Ulf zegt: ‘Gewone dingen leken als hij erbij was op een avontuur, daar was hij heel goed in’. Tel daar wat wijsheden bij die vandaag nog prikkelender zijn dan gisteren, de gezelligheid van een eenvoudig leven (wentelteefjes met vosbessenjam op het buitentrapje smikkelen, een beer van een opa die de kleine Ulf over zijn schouder gooit na het werk in de tuin) en het Zweeds decor met de rode huizen en een roos-paarse hemel boven een sloepje op het meer, sfeervol weergegeven door Lars Deltrap in gemengde techniek, en je krijgt een klein boekje om lang te koesteren.
 
Ulf Stark, Lars Deltrap: Hoe ik de vissen leerde vliegen, Querido, Amsterdam 2021, 47 p. : ill. ISBN 9789045125343. Vertaling van Krutpojken door Edward Van de Vendel. Distributie L&M Books 

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri