Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 8, OKTOBER 2021

Elle van Lieshout, Erik van Os, Marije Tolman (ill.): De moestuin van Heer Hermelijn en Kereltje Konijn

door Loes Reichenfeld

4+ - Op een winterse dag gaat Heer Hermelijn bij Kereltje Konijn op bezoek en gaat eerst iets lekkers kopen. Hij krijgt er bij de kassa wat moestuinzaadjes én een gratis aarbeiplant bij. Dat is nog eens boffen. Hij begint vol goede moed aan een moestuin en stopt de zaadjes in de grond. Zo moeilijk kan het toch niet zijn? Kereltje Konijn lijkt ook te helpen. Toch lukt het maar niet om de gewassen te oogsten. Vlak voordat ze rijp zijn, verdwijnen ze elke keer. Heer Hermelijn geeft de mollen, de muizen, de rupsen en de luizen de schuld. Maar is dat terecht? 

In ritmisch rijm nemen Elle van Lieshout en Erik van Os je mee op moestuinavontuur. De tekst is geschreven in een duidelijk en groot lettertype, zodat kinderen die net beginnen met lezen ook kunnen meelezen. Het begint met het begroeten van de dag, in makkelijke herhalende tekst, die doet denken aan de tekst van de klassieker Dag Dag, Dag Nacht van Margaret Wise Brown & Clement Hurt:
 
‘Dag boom, dag tak.  
Dag bloem met de slak.
Dag rood van het dak.
Dag wapperende was.
Dag geel van de zon.
Dag regen in de ton.
Dag hemel, dag blauw.
Dag druppeltjes dauw.
Dag Kereltje Konijn!’
 
En zo begint de samenwerking in de moestuin en zijn we getuige van de bijzondere vriendschap tussen de ijverige Heer Hermelijn en de ontspannen Kereltje Konijn. Een moestuin onderhouden gaat gepaard met lang wachten, heel veel nachten, tot de eerste gewassen zich aandienen.
 
‘Maar Kereltje Konijn
had meer dan lang genoeg gewacht
dus ging hij nog dezelfde nacht
een lekker kijkje nemen.
Dat zorgde ’s ochtends voor problemen.’
 
Wat met dat ‘lekkere kijkje’ precies wordt bedoeld, zie je duidelijk in de illustraties. Kereltje Konijn loopt op zijn tenen midden in de nacht bij volle maan met een hoofdlamp op naar de moestuin en doet zich tegoed aan alle radijsjes. De volgende morgen komt een teleurgestelde Heer Hermelijn op zijn fiets aan en kijkt verbaasd naar het lege veld vol duiven, die het laatste loof nog meepikken van de radijsjes. Kereltje Konijn heeft zich verstopt in een ton. Tekst en beeld vertellen zo samen in een complementaire relatie het verhaal, want zonder de illustraties snap je niet waarom Heer Hermelijn de duiven de schuld geeft van de diefstal en zonder de tekst begrijp je niet dat de duiven de schuld krijgen.
 
De illustraties van Marije Tolman zijn schattig (als in het gelijknamige prentenboek dat ze met Lida Dijkstra maakte – Lemniscaat 2006), spreadvullend, kleurrijk en met een stoere kunstzinnige achtergrond die doet denken aan de schilderachtige stijl in het met een Gouden Penseel bekroonde tekstloze prentenboek De boomhut dat ze samen met haar vader Ronald Tolman maakte. Vandaar wellicht ook het eerbetoon aan hem voorin het prenbenboek, waar Marije ‘Bedankt, vadertje’ schrijft.
 
Elke pagina heeft een andere achtergrondkleur, mooi passend bij het jaargetijde, waardoor je het wisselen van de seizoenen en het lange wachten extra beleeft. Beginnend bij zachtgroen op het schutblad voorin het boek en eindigend met mooi paars achterin het boek. En op die pastelkleurige achtergronden komen de personages in fijne potloodtekeningen tot leven. Op hilarische wijze is in beeld gebracht dat Heer Hermelijn en Kereltje Konijn een totaal verschillende interpretatie hebben van het werken in de moestuin: een hardwerkende hermelijn versus een luierend konijn dat ’s nachts ook nog eens het werk van Heer Hermelijn stiekem saboteert. Je gaat je afvragen hoe het toch komt dat die serieuze Heer Hermelijn niet door heeft hoe Kereltje Konijn misbruik maakt van zijn goedheid. Of is dat de sleutel tot onvoorwaardelijke vriendschap? Elkaar accepteren zoals je bent! Een vriendschap die erom vraagt om verder uitgediept te worden in meer avonturen.  
 
Laten we hopen dat dit grappige prentenboek een vervolg krijgt, net als de verhalen over Mejuffrouw Muis (van dezelfde makers), die ook nog even samen met haar dokter langs komt in De moestuin van Heer hermelijn en Kereltje Konijn. Die metafictieve verwijzingen in dit prentenboek maken het extra leuk om te bekijken en de details te onderzoeken.
 
Elle van Lieshout, Erik van Os, Marije Tolman (ill.): De moestuin van Heer Hermelijn en Kereltje Konijn, Hoogland & Van Klaveren, Hoorn 2021, [40 p.], ill. ISBN 9789089673602


deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 8, OKTOBER 2022

De gebeurtenis

Peter Terrin

De kleine deugden

Natalia Ginzburg

De laatste witte man

Mohsin Hamid

Lucht

Eveline van de Putte

Schemerwereld

Jaap Robben

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 8, OKTOBER 2022

De grote egel en de kleine egel. Wacht nog even!

Britta Teckentrup

Dit is een dictatuur

Equipo Plantel, Mikel Casal (ill.)

Het bizarre bottenboek

Anna Claybourne

Misjka

Edward van de Vendel, Anoush Elman, Annet Schaap (ill.)

Sindbad de zeeman. Bewerkt uit Sprookjes van 1001 nacht

Tiny Fisscher, Linde Faas, Sophie Pluim (e.a. ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri