Vanaf zes jaar

JEUGDBOEKEN NR. 8, OKTOBER 2021

Rachel Williams en Freya Hartas (ill.): Kalm aan. Rust in een drukke wereld. 50 natuurverwonderverhalen

door Elke Brand

6+ --  

‘Wat is het leven eigenlijk waard als je het nooit in rust ervaart?’
W.H. Davies.
 
In onze snelle wereld, kan iedereen wel wat kalmte gebruiken. Overal om ons heen vinden continu grote en kleine wonderen plaats. We zullen daarom soms langzaam aan moeten doen, om het leven meer te kunnen waarderen. En zo ingewikkeld hoeft dat niet eens te zijn. Dat hebben auteur Rachel Williams en illustrator Freya Hartas bijzonder goed begrepen. De kunst volgens hen, is soms stil te staan en rust te nemen. Om écht te zien wat er gebeurt, zodat we van deze alledaagse wonderen kunnen genieten.
 
Williams schreef daarom vijftig verhalen over de meest uiteenlopende onderwerpen binnen de natuur. Met deze verhalen maakt ze kleine en minder kleine wonderen groots. Ze heeft daarbij een mooie balans in verhalende non-fictie gevonden. De onderwerpen worden duidelijk uitgelegd en de auteur gebruikt nergens woorden te veel. In de verhalen worden natuurverschijnselen beschreven, zoals het vormen van een sneeuwvlok. Ook het gedrag van dieren en de ontwikkeling van planten en dieren komen uitgebreid aan bod. Zo lees je van een oogverblindende zonsondergang via de manier waarop een spin haar web weeft, tot hoe en waarom boombladeren veranderen van kleur.
 
Ieder verwonderverhaal wordt leerzaam en informatief tentoongesteld op een kleurrijke spread. In verschillende, korte paragrafen met bijpassende illustraties wordt uitgelegd wat er te zien is en hoe het betreffende wonder werkt. De lezer leert zo diverse verschijnselen kennen en breidt lezenderwijs de algemene natuurkennis uit. Een heerlijk boek voor jonge en oude natuurliefhebbers die over veel iets meer willen weten.  
 
Bij de tekst werden prachtige illustraties gemaakt door Freya Hartas, die soms ook nog een eigen verhaaltje vertelt. Ze maakt zoete, rustige, waarheidsgetrouwe afbeeldingen, waar ieder teken van de doorgaans vrij harde natuur uit weg blijft. Alles is mooi, fijn en loopt goed af. De kat vangt de muis nét niet. De vos het konijn evenmin. Zelfs de mug ontsnapt ternauwernood aan een mensenhand. Afgezien van de ene mot die door een vleermuis gegrepen wordt, blijven de gruwelen uit de natuur ons in dit boek even bespaard.  
 
Op het omslag zijn de verschillende stadia van rups tot vlinder te bewonderen, maar de lezer moet het boek induiken om er achter te komen hoe deze metamorfose plaatsvindt. Al bladerend naar die informatie komt vervolgens de ene na de andere kleurrijke pagina langs. Bij het begin beginnen is dan lastig! Het schutblad staat vol met plaatjes die je in bewegende vorm kunt ervaren. Je kunt de bijen zien vliegen, de kikkervisjes tot kikkers zien veranderen en een varenblad uit zien rollen. Een zoötroop is daarbij niet nodig. Je kunt de natuur met een beetje verbeelding zo ook wel zien bewegen.  
 
Veel van de verhalen bevatten een kleine opdracht om buiten uit te voeren. Zoals: ‘Maak vanavond een wandeling, beklim een heuvel of ga in je tuin staan om de zonsondergang te bekijken’. Zo wil de lezer als vanzelf de rust nemen om de verschijnselen uit de verwonderverhalen eens in het echt mee te maken. Dit is dan ook geen boek dat je van voren naar achteren in een keer uitleest. Eerder zul je steeds een paar verhalen lezen en dan naar buiten gaan om te ervaren. Op deze manier kun je extra lang van dit boek en de bijgeleverde verwondering genieten. Wat een rust. Kalm aan.  
 
Rachel Williams en Freya Hartas: Kalm aan. Rust in een drukke wereld. 50 natuurverwonderverhalen. Lemniscaat, Rotterdam 2021, 128 p. ill. ISBN 9789047712695. Vertaling van Slow down. Bring Calm to a Busy World with 50 Nature Stories door Jesse Goossens

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 8, OKTOBER 2021

Aria van professor Bentoné

Dirk Elst

Baron Bagge / Mona Lisa. Twee novellen

Alexander Lernet-Holenia

De gelukzalige jaren van tucht

Fleur Jaeggy

Gare du Nord. Belgische en Nederlandse kunstenaars in Parijs (1850-1950)

Eric Min

Het web van omtrek

Paul Demets

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 8, OKTOBER 2021

Brown girl dreaming

Jacqueline Woodson

De moestuin van Heer Hermelijn en Kereltje Konijn

Elle van Lieshout, Erik van Os, Marije Tolman (ill.)

De omhelzing

David Grossman, Michal Rovner (ill.)

Een tijger in je bed

Bibi Dumon Tak, Ingrid & Dieter Schubert (ill.)

Vluchtweg

Goedele Ghijsen

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri