Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 10, DECEMBER 2021

Daan Remmerts de Vries: Feest met vos

door Henk van Viegen

Daan Remmerts de Vries blijkt in 2019 een reeks begonnen te zijn. Dat jaar verscheen het ingenieus vertelde Vos is een boef, waarin gespeeld wordt met het beeld dat we nu eenmaal van de vos hebben, met als godfather Reynaert: sluw, geslepen en gewetenloos. In het jaar daarop verschenen Dokter Vos ging Remmerts de Vries verder met het vooroordelenspel. Geraffineerd, iets milder, maar opnieuw slim, en erg geestig. En eveneens prachtig geïllustreerd, door hemzelf. Vos is in het slot eigenlijk te lief om ooit nog aan het aloude beeld te kunnen beantwoorden, en dat wordt met dit nieuwe deel wel enigszins bevestigd.  

Het is de avond van Halloween. Middenin het verhaal blijken de konijntjes in het dorp zich voor dit feest verkleed te hebben als vos. Voor hen het griezeligste beest dat ze kennen, maar de lezer heeft al kennisgemaakt met diens wat sukkelige karakter. Uitvogelend hoe er zo eng mogelijk uit te zien (een soort gothic geit, een haai, een draak?), kiest Vos voor … een konijn. Nou, nou, wat vinden de konijntjes dat eng. Vos op zijn beurt schrikt wel verschrikkelijk van een paar anderen. Een bontjas zonder hoofd waar Das in zit. En: ménsen! Teleurgesteld en verontwaardigd verlaat hij het dorp, hij vindt het maar een waardeloos feest. In het bos denkt hij te moeten rennen voor z’n leven, als er een tijger achter hem aan zit. Maar de auteur verzint een daverend happy end, met het leuk gebrachte en getekende, even daverende cliché van de zon net boven de horizon.
 
Ja, nu is Vos wel z’n beruchte status kwijt. Die krijgt-ie nooit meer terug in een volgend deel.
 
De tekst biedt allerlei mogelijkheden tot spannend en interactief voorlezen, je hoort de kinderen al protesteren bij sommige uitlatingen van Vos. De kreet ‘Je snoep of je leven!’ zal vast wel eens toegepast gaan worden. Bij de engheid van de mensen gebruikt de auteur iets te veel woorden, de tekst van Das is wel weer precies goed: ‘Nou, jij bent ook eh … best wel grappig verkleed, hoor.’
 
Feest met vos is zeker een leuk deel binnen de reeks, maar wat gewoner dan de eerste twee en vooral minder ingenieus verteld. Prachtig blijven de illustraties. Die staan opnieuw in blokvorm boven de tekst, die dus nergens de aparte aandacht voor de tekeningen in de weg staat. Daarop kun je weer genieten van de voortreffelijke weergave van lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen van de personages. Vooral van Vos, die op elke pagina te zien is, op eentje na. Die is helemaal voor Miranda, de andere, vrouwelijke, vos die net in het dorp is komen wonen, een karaktervolle schoonheid. Ook de kopjes van de konijnen, tussen ontzag en ‘is dit nou alles’ in, zijn geweldig. Zie verder hoe mooi de koploze bontjas met Das erin wordt uitgelicht, hoe fraai de verschijning van Miranda wordt voorbereid. Of de dikke vette spin voor het raam van de ‘mensen’. Alles vrij los geschilderd, met fraaie, en hier en daar onverwachte kleurencombinaties die een frisse indruk achterlaten. In de maannacht is de hoofdkleur bovenaan steeds prachtig paars, dat op de slotprent verdrongen wordt door het geel van de zon.
 
Mooi, seriebevestigend omslag. Beetje tuttige (bloemetjesbehang) schutbladen.
 
Daan Remmerts de Vries: Feest met vos, Gottmer, Haarlem 2021, 32 p. : ill. ISBN 9789025775575. Distributie L&M Books

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri