Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 10, DECEMBER 2021

Eric Carle: Eric Carle’s grote dierenboek

door Jen de Groeve

3+ - Eric Carle (1929-2021) overleed dit voorjaar op 91-jarige leeftijd, maar het is ondenkbaar dat met zijn dood een einde komt aan publicaties van zijn werk. Deze nieuwe uitgave waarin meer dan 180 dieren van overal ter wereld worden voorgesteld, lag eigenlijk voor de hand. Dieren zijn immers doorgaans de hoofdpersonages in zijn prentenboeken en de dieren die je in dit boek tegenkomt, zijn dan ook vaak oude bekenden.   

Acht afdelingen zijn er, waarin dieren uit verschillende habitats worden voorgesteld. Daarin worden ze nog eens onderverdeeld volgens soort of omdat ze gedeelde eigenschappen hebben. Eentje wordt er telkens uitgelicht en die krijgt een kort woordje uitleg, de andere worden gewoon afgebeeld tegen een witte achtergrond.
 
Carle zorgde in zijn prentenboeken graag voor wetenswaardigheden. Spelenderwijs leren was zijn credo en dat leren betrof zowel de feiten die hij meegaf, als het leren kijken naar gestileerde prenten. Carle maakte als kind kennis met de kunst van onder meer Picasso en Kandinsky, en de rijke ervaring met de bijzondere vormkenmerken van het expressionisme hebben zijn visie op illustratie mee bepaald. Met zijn prenten wil hij bij de lezer een soortgelijk verrassingseffect bereiken als wat hij zelf ervaarde toen hij voor het eerst in aanraking kwam met modernistische kunstenaars. 
 
Zijn dierfiguren zijn zonder meer herkenbaar, maar het is de vrijheid die de maker neemt met kleuren en vormen, die het oog vasthoudt. Zijn collages van schilderwerk op doek en papier beelden de dieren af  in wat rudimentaire vormen, met opvallende, heldere kleuren en gevarieerde texturen -- een paarse walrus, een blauwe aap, vachten die bestaan uit een wirwar van vlekken, krassen en strepen. Eenvoudig als ze er doorgaans uitzien, zijn ze duidelijk met veel vakmanschap en met oog voor detail gemaakt.
 
Op twee uitklapbare pagina’s in het midden, onder het kopje ‘Blauw en bijzonder’ wordt de blauwe vinvis afgebeeld. Rondom zwemmen bruinvissen, vliegende vissen flitsen uit de golven omhoog en een hoekje van de prent vaart een man in een bootje. Nietig is hij vergeleken met de vinvis. De contrasten in omvang en beweging van de verschillende figuren accentueren de rust en goedmoedigheid die van deze gigant uitgaat. Deze afbeelding spreekt het gevoel aan en zegt op zich eigenlijk veel meer dan de begeleidende tekst. Dat is hoe eenvoudig en tegelijk veelomvattend Carle’s prenten kunnen zijn.
 
Eric Carle: Eric Carle’s grote dierenboek, Gottmer, Haarlem 2021, 69 p. : ill. ISBN 9789025775308. Vertaling van Eric Carle 's book of amazing animals. Distributie L&M Books

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri